Otvoreni dani simulatora na Pomorskom fakultetu

Photo: MORH/J.Kopi / Ilustracija

SPLIT – Otvoreni dani simulatora na Pomorskom fakultetu u organizaciji Pomorskog fakulteta i Sveučilišta u Splitu održat će se u petak, 27. rujna, s početkom u 11 sati u Zgradi tri fakulteta (Ruđera Bškovića 37).

Naime, Pomorski fakultet je kroz projekt “Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta,“, osigurao najveći sustav simulatora na ovom dijelu Jadrana.

Cilj projekta je objedinjenim organizacijsko-prostornim reustrojem i nabavkom specijalizirane znanstveno-istraživačke infrastrukture unutar Zgrade tri fakulteta, doprinijeti funkcionalnoj integraciji sastavnica Kemijsko-tehnološki fakultet Split, Prirodoslovno-matematički fakultet Split te Pomorski fakultet Split.

U okviru projekta, Zavod za brodostrojarstvo i Zavod za nautiku Pomorskog fakulteta u Splitu bogatiji su za vrijedne sustave simulatora.

Upravo ti simulatori će nakon završetka projekta biti dostupni na korištenje i drugim zainteresiranim stranama i izvan Sveučilišta, stoga je jedan važan dio projekta i približavanje nabavljene opreme gospodarstvenicima.

Detaljnije o laboratorijima simulatora:

Full Mission Simulator Diesel električne propulzije sa dual fuel motorima (DFDE) – suvremeni je simulacijski sustav namijenjen istraživanju i optimizaciji brodskih pogonskih sustava tipičnih za novije LNG brodove kao i velike brodove za kružna putovanja. Simulator pruža mogućnosti modeliranja i proučavanja procesa pogona i međusobne interakcije brodske posade u slučajevima ekstremnih radnih uvjeta i izvanrednih situacija koje mogu ugroziti ljudski život, okoliš i imovinu.

Dodatna oprema i nadogradnja postojećeg sustava omogućiti će funkcionalno umrežavanje nautičkih simulatora za simuliranje i rekonstrukciju različitih situacija na moru, a cilju ispitivanja ponašanja zapovjednika i časnika na mostu, timskog rada posade broda, simuliranja najsloženijih situacija na moru, ispitivanja različitih prostornih ograničenja na sigurnost manevriranja broda te praćenja zahtjeva u obrazovanju pomoraca prema najvišim svjetskim standardima.

Petak, 27. rujna 2019. PROGRAM

11:00 Uvodno o projektu Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu

11:10 Prezentacija sustava simulatora

11:40 Razgledavanje laboratorija simulatora

12:00 Coffee time (kava i kolači)

I.B.

Vaš komentar