DANI LATINSKOG IDRA Završnica tradicionalne regate

Photo: Dragan Zrnčević

MURTER – Pred nama se nalazi sadržajan kraj tjedna za sve ljubitelje jedrenja, tradicijskih brodova i pomorske baštine.

Među događajima treba istaći regatu Malo latinsko idro koja će se održati u petak 27. rujna u 16h. To je jedinstvena takva regata u Republici Hrvatskoj – u njoj sudjeluje velik broj djece koja sama jedre u tradicijskim drvenim brodovima.

Istog dana, 27. rujna, nakon regate, u 19h, očekuje nas kulinarska poslastica Kod moje babe – jedinstvena tradicijska težačka spiza kakvu su jeli naši stari poslužena u autentičnom ambijentu nekadašnje otočke kuhinje. Pazit će se na zaboravljene detalje iz kuhinja naših baka. Večeru priprema ekipa Bakarice.

U subotu 28. rujna jutarnji program započinje marendom na rivi i prigodnim programom. U 10h u kino sali Žut održat će se obraćanja prijatelja u znak sjećanja na preminulog predsjednika udruge Latinsko idro – Željka Jerata.

U 11.30 na Staroj rivi će se prvi put održati natjecanje u armivanju brodova – u opremanju broda za jedrenje (ekipe po dvoje natjecatelja će morati vezati jedro na lantinu i vezati sve konope koji su potrebni da bi jedro stajalo i bilo spremno za jedrenje). Tri pobjednička mjesta osvajaju nagrade: pršut, sir i vino.

Poslijepodne je plovidba murtersko-betinskim akvatorijem. Višegodišnja je tradicija da Betinjani dan uoči Latinskog idra pripremaju užinu za gostujuće brodove iz Murtera. Nakon užine plovi se natrag u Murter gdje je navečer zabavni program, u organizaciji Općine Murter-Kornati

Finale Dana latinskog idra je u nedjelju 29. rujna. Središnji događaj je regata koja starta u 15h. Ove godine očekujemo preko 80 brodova, a najavljeni su dolasci gostiju i brodova iz cijelog Jadrana.

22. Dani latinskog idra, program
I.B.