Nakon čišćenja podmorja Šolte, ronioci upozorili na stihijski nautički turizam

Foto: Ante Mihanović / Dalmacija danas

ŠOLTA – U srijedu i četvrtak je u akvatoriju Nečujma održana ekološka akcija čišćenja podmorja uvala Piškera, Mala Maslinica i Podkamenica. Ovu opsežnu akciju organizirali su i u njoj sudjelovali članovi i djelatnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Šolta”, ronioci Javne vatrogasne postrojbe grada Splita, RK ”Podstrana”, Komunalnog “Basilija”, Ronilačkog centra “Leomar”- Stomorska te članovi Mjesnog odbora Nečujam i mještani.

Za ovu uspješnu ekološku akciju čišćenja podmorja zaslužna je dobra suradnja između šoltanskih i splitskih vatrogasaca koji su još jednom pokazali koliko je svestran obuhvat djelatnosti kojima se bave naša vatrogasna društva, a također i kolika je njihova osviještenost za ekologiju i očuvanje prirodnih bogatstava Lijepe Naše, piše Dalmacija danas.

– Za ovogodišnju eko akciju odabrane su upravo ove nečujamske uvale koje su tijekom sezone najizloženije onečišćenju dna zbog iznimno velikog broja nautičara koji sidre u mirnim i zaštićenim uvalama Nečujma, a u kojima, na žalost, ne postoji uređeno sidrište.

Međutim, u izvađenih nekoliko tona otpada, nismo zatekli mnogo “materijala” čije podrijetlo bi moglo biti pretpostavljeno kao otpad od nautičara.

Osim velikog broja staklenih boca, u podmorju je zatečen uglavnom otpad kojeg bismo najprije mogli pripisati lokalnom stanovništvu, što je upravo pokazatelj da smisao ovih ekoloških akcija nije samo izvaditi otpad iz mora, već zajedničkom suradnjom i uključenjem mještana osvijestiti u njima da je more naše blago, a ne naše odlagalište otpada.

Dosta otpada sakupljeno je u blizini potopljenog turističkog broda koji već godinama oskvrnjava dno uvala Mala Maslinica i za kojeg nadležne institucije još nisu pronašle načina za njegovo uklanjanje iz podmorja.

Posebno obeshrabrujuće također bilo je ustanoviti kako su sve periske, kojih su prepune navedene uvale, kao i Nečujam koji je poznat kao prirodno stanište ove zaštićene vrste, potpuno otvorene i vjerojatno zaražene bolešću koja je ove godine devastirala brojne livade periski u Jadranu.

Unatoč projektu kojeg smo prije nekoliko godina proveli na otoku Šolti s ciljem zaštite periski, pri čemu smo sve uvale u kojima su rasle obilježili info tablama s opisom vrijednosti ove endemske vrste i zakonskim odredbama RH koje se odnose na zabranu vađenja istih iz mora – a koji se pokazao učinkovit obzirom na zatečeni broj periski, ipak izgleda da je onečišćenje mora ipak u tolikoj mjeri nezaustavljivo da se uz sav naš trud i osviještenost ne možemo boriti protiv stihijskog nautičkog turizma za koji je, čini se, naš plavi Jadran ipak potkapacitiran – kazali su za Dalmaciju danas organizatori.

D.D.