Morska želva na jugu Jadrana nastradala od neopreznog gliseraša: “Ovo je treća uginula ovaj mjesec”

Foto: Institut za biologiju mora / Facebook

KOTOR – Institut za biologiju mora Crne Gore je po dojavi mještana iz Orahovca pronašao uginulu glavatu želvu. Nakon pregleda veterinara, utvrdili su da je jedinka najvjerovatnije stradala usljed sudara s gliserom ili skuterom, obzirom da je na vratu uočena ozljeda koja je dovela do uginuća. Ženka kornjače duga oko 80 cm bila je stara oko 25 godina.  

Ovo je treći slučaj uginuća morskih kornjača tijekom rujna u Bokokotorskom zalivu. Prva je evidentirana u Prčnju 11.09.2019 godine, pošto je bila u fazi raspadanja, nije bilo moguće utvrditi uzrok uginuća, druga je evidentirana u tjesnacu Kumbor 12.09.2019, s vidnim oštećenjima na oklopu i treća je ova koja je još prethodno evidentirana da pluta u akvatorijumu Prčnja 21.09.2019.

Sve uginule jedinke pripadaju vrsti Glavate želve (Caretta caretta) koje nisu nikakva neuobičajena pojava u vodama Crne Gore, koje su im usputna postaja na putu k sjevernom Jadranu.

Glavna prijetnja morskim kornjačama u Bokokotorskom zaljevu su skuteri i gliseri stoga Institut apelira na građane koji upravljaju ovim brzim plovilima da prilagode brzinu i obrate pažnju na površinu vode gdje kornjače izlaze da bi udahnule zrak.

D.G.