VAN SVAKE PAMETI Marina nastavlja raditi i nakon pečata Ministarstva

Photo: Youtube/Screenshot

U svibnju ove godine pisali smo o tome da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zapečatilo marinu Ramova u Krvavici. Vijest je izazvala toliku pozornost javnosti zbog nevjerojatne priče koja leži iza 20 godina njihova rada.

Naime, nekoć ribarska lučica, od 1998. godine pod upravom PŠRD Ramova i tvrtke Ramova d.o.o. kroz godine je prerasla u pravu luku nautičkog turizma s preko 200 vezova. Bila bi to jedna pozitivna priča o rastu i razvoju malog mjesta pored Makarske, da udruga i tvrtka Ramova od 2007. godine marinom nisu upravljali ilegalno. Kako kaže tajnica udruge Tina Čizmić Jerković, na to ih je prisililo nečinjenje lokalne, županijske i državne vlasti. Priča je to od koje će vam ‘stati pamet’, jer zdravom razumu tu čini se nema mjesta, piše Dalmacija danas.

Navikli raditi ilegalno, pa planiraju s time i nastaviti

Ilegalno građenje unutar marine godinama nije obustavljeno, građevine nisu srušene, kazni su se naplaćali, a nije ih moguće legalizirati prije izrade novog prostornog plana i izmjene granica pomorskog dobra. Ipak, PŠRD i tvrtka Ramova predali su zahtjev za legalizaciju.

– Mi smo napravili idejni projekt i na vrijeme predali zahtjev za legalizaciju objekata unutar luke, ali zapelo je na izradi Detaljnog prostornog plana koji Općina Baška voda deset godina odbija donijeti. Prošle godine smo na našu inicijativu imali sastanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kojem su nazočili načelnik Roščić, predstavnici Ministarstva, Lučka uprava Split, naši odvjetnici i predstavnik Županije putem telefona. Na tom je sastanku načelnik rekao da neće raditi DPU dok god smo mi ovdje. Po meni i da se krene u izradu, naše pitanje neće biti riješeno bar još pet godina, a mi moramo raditi, moramo plaćati ljude, imamo infrastrukturu i brodove o kojima moramo brinuti, tako da smo odlučili nastaviti kako smo radili posljednjih 20 godina – kaže Čizmić Jerković.

Gosti umjesto uplate veza daju donacije udruzi

Čizmić Jerković se žali kako je tvrtka ove sezone zbog pečaćenja izgubila skoro dva i pol milijuna prihoda, a državni proračun oko 600 tisuća kuna samo od neuplaćenog PDV-a. Gosti su cijelo vrijeme pristizali, a umjesto uplate veza tvrtki davali su donacije udruzi, priznaje otvoreno. Kaže da je Ministarstvo nekoliko puta tijekom ljeta omogućilo uklanjanje pečata s dizalice, kako bi se brodovi gostiju mogli ‘baciti’ u more. To su postigli pozivajući se na čl.53 Zakona o lučkim kapetanijama.

– Možemo potvrditi da su inspektori pomorskog dobra u više navrata provodili službenu radnju privremenog skidanja pečata s lučkih uređaja, kako bi vlasnicima plovila koja su se u vrijeme pečaćenja lučkih uređaja nalazila na suhom vezu u toj luci, omogućili spuštanje plovila u more i njihovo daljnje korištenje – potvrdili su iz Ministarstva.