Novi sustav prve prodaje i vaganja ribarskih proizvoda odgođen za više od mjesec dana

Foto: Facebook / Ilustracija

Unatoč pokušajima Ministarstva poljoprivrede da putem Portala gospodarskog ribarstva registrira prve kupce proizvoda ribarstva, novi sustav prodaje i vaganja je odgođen za više od mjesec dana. 

Objava i stupanje na snagu Pravilnika o sadržaju i obliku prodajnog lista i sadržaju registra prvih kupaca te stupanje na snagu Pravilnika o postupku vaganja proizvoda ribarstva, evidencije vaganja te postupku i uvjetima odobravanja vaganja na ribarskim plovilima i u odobrenim objektima odgađaju se za 4. studenoga 2019.

Pravilnici su trebali stupiti na snagu 1. listopada 2019. godine, no zbog brojnih molbi korisnika sustava da se omogući duže vrijeme za prilagodbu na novi sustav vaganja i prve prodaje te zbog omogućavanja svim korisnicima da se na vrijeme registriraju i budu u skladu sa Zakonom, rok za uporabu produljen je za mjesec dana.

U objavu je također upućen Pravilnik o izmjeni Pravilnika o vaganju, u kojem je također korigiran rok za primjenu vaganja i ispunjavanja evidencije vaganja na 4. studenoga 2019. godine.Prodajni listovi do tog se datuma i dalje popunjavaju na staroj adresi, u aplikaciji Prvokupci ribe, a ispunjavanje evidencije vaganja još nije obvezno.

Podsjetimo i na jedan apsurd o kojem smo već pisali; naime unatoč otvaranju mogućnosti da se putem Portala gospodarskog ribarstva ostvari lakša komunikacija s prvim kupcima, svi uneseni podaci su uzaludni ako ne pošaljete sve starom dobrom poštom, naravno s državnim biljezima:

“Ispunjeni zahtjev za registraciju potrebno je ispisati, potpisati i uputiti pismenim putem, sa preslikom osobne iskaznice i državnim biljezima na adresu Uprave ribarstva, s obaveznom naznakom „Zahtjev za registraciju prvog kupca“.

PROČITAJTE JOŠ: 

Započela registracija prvih kupaca na Portalu gospodarskog ribarstva

D.G.