Traje spasilačka akcija tegljača na Atlantiku na kojem ima i Hrvata

Foto: Facebook / Screenshot

U tijeku je spasilačka akcija tegljača  Bourbon Rhode u Atlantiku. Brod se nalazi oko 1200 NM od otoka Martinique i oko 60 nautičkih milja jugo-jugoistočno od oka uragana 4. kategorije Lorenzo.  U posebno nepovoljnim vremenskim uvjetima, 14 članova posade suočava se s ulaskom mora u krmu plovila, piše Maritime Bulletin, a Pomorac.net navodi da na brodu ima i Hrvata.

Francuska tvrtka Bourbon Offshore istiiče da je aktivirala krizni stožer za koordinaciju spašavanja broda i posade, u uskoj suradnji s Regionalnim operativnim centrom za nadzor i spašavanje (CROSS) West Indies-Guyana. CROSS je zatražio od broda za rasuti teret „SSI Excellent“ koji je plovio u blizini da pomogne Bourbon Rhode-u.

Položaj Bourbon Rhoda na putu je vjetrova uragana 4. kategorije Lorenzo, sa stalnim vjetrovima od oko 120 čvorova. To je druga oluja koja bilježi ovoliki intenzitet na tako dalekom položaju na istoku: glavni atlantski uragani obično dostižu ovu veličinu kada idu dalje prema zapadu, prema ili unutar Kariba i Meksičkog zaljeva.

Bourbon Rhode je ASD off-shore tegljač koji plovi pod nizozemskom zastavom, dugačak 60 metara s gazom od 6,5 metara, izgrađen je 2006. godine i dizajniran  za pomoć na terminalima te kao pomoć pri operacijama vezanim za izlijevanje nafte.

D.G.

Vaš komentar