Urušili se zadarski bedemi koje je UNESCO zaštitio 2017. godine

Foto: Zadar News

ZADAR – Zadarski bedemi, zaštićeni od UNESCO-a počeli su se urušavati. Na lokaciji nasuprot stare Tehničke škole oštećenje je najvidljivije, objavljuje portal Zadar News

Bedemi su na 41. zasjedanju Odbora svjetske baštine (World Heritage Committee) u poljskom Krakowu, upisani su na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

– Radujemo se i ponosni smo vjerujem jednako kao svi naši sugrđani. Od danas nosimo prestižno priznanje za našu spomeničku baštinu, ali i ništa manju odgovornost prema njoj. Zadar svoju budućnost temelji na iznimnim kulturnim i civilizacijskim dosezima kroz bogatu povijest, a na nama je obaveza sačuvati je i oplemeniti za naraštaje koji dolaze – kazao je Branko Dukić, zadarski gradonačelnik povodom velikog priznanja.

Čini se da se odluka o obnovi dijela zadarskih bedema počela provoditi u zadnji čas, jer su u ponedjeljak, 16. rujna započeli radovi na parternom uređenju Ulice Bedemi zadarskih pobuna. Radovi se izvode u sklopu projekta „ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020“ s ciljem očuvanja, revitalizacije i integracije kulturne baštine u zaštićenom povijesnom dijelu grada Zadra.

U međuvremenu stižu fotografije iz Zadra koje pokazuju kako se grad odnosi prema kulturnoj baštini koja je nakon više pokušaja ipak zaštićena od strane UN-ovog Odbora za svjetski baštinu. Zapušteni bedemi u centru grada postali su opasnost za Zadrane i njihove goste.

Kreće projekt obnove zadarskih bedema

D.G.

Vaš komentar