Znanstveni ronilac donosi snimke iz Modre špilje gdje je drugima ronjenje zabranjeno

Foto: Donat Petricioli

BIŠEVO – Oko Visa i u viškom arhipelagu do kraja 90-tih moglo se slobodno roniti, a onda je Vis proglašen zaštićenom zonom, pa se ronjenje od tada odvija na način kako je to i danas, preko ovlaštenih vodiča koji posjeduju koncesijsko odobrenje za ovu zonu. Ni to nije spriječilo ronjenje u Modroj špilji. Godinama se i dalje ronilo u njoj, sve do 2005. godine kada poduzeće “Nautički centar” iz Komiže ishoduje županijsku koncesiju za organizirani transfer turista u špilju radi razgledavanja. Takvim raspletom situacije ronioci su ostali kratkih rukava.

Spomenutom koncesijom djelatnost ronjenja u špilji uopće nije predviđena, a “Nautički centar” nije ni zainteresiran za ronioce, piše SCUBAlife koji navodi da su šuma hrvatskih propisa i preklapanje ingerencija nad sudbinom špilje doveli do toga da su ronioci uskraćeni za jednu od najatraktivnijih hrvatskih ronilačkih lokacija, a bez nekog smislenoga razloga. Institucije prebacuju odgovornost s jedne na druge i tako u krug. Razlozi zabrane su zaista bizarni. S jedne se strane, navodno, “mjehurići zraka smetaju goste koji ulaze u spilju pasarama”, dok se s druge strane spominje devastacija. Što bi to mogli ronioci devastirati u podmorju? Pomicati podvodne stijene od nekoliko tona? – pitaju se ronioci kojima je to zabranjeno.

Dok je stanje takvo, kakvo je, snimke podmorje unutar špilje svakako su rijetkost, pa se mogu vidjeti jedino od ronioca koji će dobiti specijalne dozvole. Seriju fotografija donosi tako Donat Petricioli dipl. ing biologije i instruktor ronjenja, koji radi u svom poduzeću D.I.I.V. d.o.o za ekologiju mora voda i podzemlja.

– Ronjenje je u Modroj špilji i dalje zabranjeno, ali ja sam ronio u sklopu projekta budućeg prezentacijskog centra na Biševu. Uskoro slijede i fotografije iz Medvidine špilje u kojoj je to također zabranjeno, ali se nemilo iskorištava turistički. Nadamo se da će i to biti onemogućeno sljedeće godine – kaže Petricioli.

U međuvremenu, Petricioli je podijelio s nama ove prekrasne fotografije malo kome dostupnih prizora podmorja jedne od naših najljepših spilja. Pa, uživajte u prizorima…

D.G.

Vaš komentar