Nastavlja se potraga, stigla fregata s helikopterom, objavljena imena nestalih

Foto: Francuska ratna mornarica / Euforia Odessa / Facebook

Treći je dan potrage za nestalim pomorcima francuskog tegljača „Bourbon Rhode“ u Atlantskom oceanu. U pomoć su stigli i francuska fregata „Ventose“ s helikopterom „Pantera“.

“Potraga za tegljačem Burbon Rhode i dalje je u tijeku, a provodi ju Regionalni centar za traganje i spašavanje uz pomoć francuske mornarice. Jučer navečer su francuski i američki zrakoplovi u moru uočili brod za spašavanje prema kojem trenutno plovi jedan od komercijalnih brodova uključenih u potragu”, priopćeno je iz kompanije Bourbon Maritime&Logistics.

Branko Skorić, predsjednik šibenske Udruge pomorskih kapetana i časnika, za Temu dana HRT-a kaže kako nema nikakvih novih informacija.

– Potraga za nestalim pomorcima je u tijeku. Radi se o 5 – 6 sati razlike u vremenskim zonama i za sada nemam nikakvu novu informaciju, rekao je Skorić.

Čičovački smatra kako trenutačno najveći izazov predstavlja ogromno područje ove pretrage.

– Izuzetno je teško uočiti osobu u moru ili malu spasilačku splav na tolikom prostoru. Potragu su posljednjih dana otežali i izuzetno loši vremenski uvjeti i loše stanje mora, objasnio je Čičovački dodavši da akcijom spašavanja koordiniraju Francuzi.

– Operacije se prema onome u što mi imamo uvid odvijaju izuzetno organizirano – jučer i danas u potrazi sudjeluje 7 pomorskih i 2 zračne spasilačke jedinice. Mapiracije su podijeljene u sedam sektora i nadamo se da ćemo uskoro imati bolje vijesti, rekao je Čičovački.

Kapetan Lino Sokolić, zapovjednik je broda Uljanik Plovidbe, tankera Champion, koji se također nalazi na Atlantiku, ali srećom daleko od uragana Lorenzo. Sokolić, koji je gotovo 40 godina na moru, kaže kako se ne može sa sigurnošću tvrditi zašto se Burbon Rod našao na putu uragana.

– Trebalo bi vidjeti okolnosti kako se to dogodilo. Obično se takva nevremena izbjegava, u njih se ne ulazi. Treba vidjeti okolnosti i zašto se to dogodilo, sigurno nitko svojom voljom ne bi ušao u takvo nevrijeme, ustvrdio je.

– Kod takvog nevremen veličina broda nema nekog utjecaja, iako je normalno bolje biti na većem nego manjem brodu. No takvo nevrijeme radi od vas ono što želi, morate se tome prilagoditi i pokušati izaći van. Gledao sam na prognozi to nevrijeme, to je moralo biti strašno, istaknuo je dodavši da u potrazi pomažu i trgovački brodovi koji su se u vrijeme nesreće našli u blizini.

– Ne znam koliko oni mogu pomoći u ovakvim uvjetima, ali barem mogu osmatrati i možda uočiti nekog člana posade na splavi. To je staro pravilo plovidbe da se treba odazvati na svaki poziv u pomoć, istaknuo je za Temu Dana HRT-a Sokolić.

Ukrajinski mediji objavili su jučer popis imena članova posade, od kojih su većina Ukrajinci. Podsjetimo, troje je pronađeno , dok se za ostalih 11, uključujući i hrvatskog kapetana Dina Miškića, još traga.

PROČITAJTE JOŠ:

POMORAC IZ RIJEKE „Upravljao sam strojem na potonulom brodu, kompanija već kažnjena zbog 8 poginulih!“

D.G.