Počeo međunarodni simpozij na Lastovu posvećen otocima

Foto: Wikimedia

LASTOVO – U nedjelju je na Lastovu započeo s radom međunarodni znanstveni simpozij u sklopu 8. Anatomije otoka pod nazivom “Otoci u fokusu: Od naracija ranjivosti do naracija osnaženja”.

Lastovo je jedan od najljepših i najromantičnijih otoka na Jadranu a lastovsku posebnost čine brojke. Naime, na tom hrvatskom otoku je sve u znaku broja 46. Broj plaža  je 46, zatim na njemu se nalazi 46 polja maslina i loze, 46 uzvisina i brežuljaka, 46 crkvica i kapelica. Nadalje, otok Lastovo okružuje 46 kilometara razvedene obale, a njegov arhipelag, čuvene Lastovnjake, također čini 46 otočića i hridi, piše Panopticum.

Simpozij se održava od 29. rujna do 1. listopada 2019. godine u Kulturnom centru u mjestu Lastovo a organizatori simpozija su Udruga Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj s otoka Visa, zatim Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Dobre Dobričević s otoka Lastova, te Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. U nastavku donosimo knjigu sažetaka simpozija s popisom sudionika i njihovim temama: 8. Anatomija otoka – knjizica sazetaka

I.B.