Dubrovnik se sjeća početka rata: Krstičević na izložbi “A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.”

Foto: Youtube/Screenshot

DUBROVNIK – Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nazočio je otvorenju izložbe “Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.”, koje je održano 1. listopada 2019. u večernjim satima u kompleksu Lazareti u Dubrovniku, povodom obilježavanja 28. obljetnice početka napada na Dubrovnik.

Uz ministra Krstičevića, otvorenju su nazočili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i drugi visoki uzvanici.

Tom prigodom, ministar Krstičević je istaknuo kako s velikim ponosom pozdravlja otvaranje izložbe “Dubrovnik – A Scarred City” koja prikazuje stradanje, te brzu i impresivnu obnovu ovoga hrvatskog bisera.

– Iznimno mi je drago što sam ponovo u Dubrovniku u ovoj prilici koja otima zaboravu one teške trenutke kroz koje je Dubrovnik prolazio, ali i svjedoči istinu o Domovinskom ratu – rekao je ministar Krstičević podsjetivši na sve Dubrovčanke i Dubrovčane, hrvatske branitelje koji su predvođeni zapovjednicima Južnog bojišta generalima Jankom Bobetkom i Nojkom Marinovićem, uz smjernice prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđamana, dali nemjerljiv doprinos u obrani grada Dubrovnika i cijele Hrvatske.

Foto: MORH

Krstičević: Zahvaljujući žrtvi i hrabrosti hrvatskih branitelja spašen je prelijepi Grad

– Zahvaljujući vašoj žrtvi, hrabrosti i odlučnosti spašen je ovaj naš prelijepi grad čija baština seže u daleku prošlost i svjedoči o tisućljetnoj prisutnosti Hrvata na ovom tlu – rekao je ministar naglasivši kako upravo ova Vlada posebnu pozornost pridaje obilježavanju važnih događaja koji su odredili našu povijest i koji jačaju vezu vojske i naroda.

– To je dokaz da je Hrvatska vojska, baš kao i u Domovinskom ratu, i danas uz svoj narod i drago mi je kada vidim da ta veza jača iz dana u dan, a potvrda tome je veliki broj mladih i djece koji posjećuju naše proslave obljetnica, pa tako i ovdje u Dubrovniku – izjavio je ministar Krstičević poručivši kako je Hrvatska vojska upravo zbog te neraskidive veze s hrvatskim narodom vraćena u Dubrovačko-neretvansku županiju u funkciji sigurnosti hrvatskog juga i brže reakcije ukupnog sustava domovinske sigurnosti u slučaju bilo kakve ugroze.

Povodom 40. obljetnice uvrštenja dubrovačke povijesne jezgre na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine (1979.) i 20. obljetnice njenog uklanjanja s liste ugrožene svjetske baštine (1998.) ova multimedijalna izložba predstavlja stradanje Dubrovnika uslijed ratnog razaranja od strane Jugoslavenske narodne armije te njegova brza i impresivna obnova.

Autori izložbe Julijana Antić Brautović, Mate Brautović i Goran Cvjetinović u svom postavu koristili su građu Muzeja Domovinskog rata i Zavoda za obnovu Dubrovnika, a prikazane su i fotografije Mila Kovača, Boža Gjukića, Pava Urbana, Mira Kernera, Damira Fabijanića i drugih. Osim što donosi zorni prikaz razaranja spomeničke baštine prilikom napada na Dubrovnik u Domovinskom ratu i poslijeratne obnove grada, izložba “Dubrovnik, a Scarred City” bavi se i političkim okolnostima početka Domovinskog rata.

Izložba je uspješno realizirana u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku u prosincu 2018. godine, a nakon toga i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u SAD-u u Washingtonu.

Izložba “Dubrovnik, a Scarred City” bit će otvorena za građanstvo do 15. veljače 2020. godine.

I.B.