FOTO Šime Fantela okupio posadu za jedriličarski kup nacija

Hrvatska momčad u Kupu nacija ili Star Sailors League Gold Cupu - Foto: Filip Jurišić

GRANDSON – U švicarskom Grandsonu, na jezeru Neuchatel prošli tjedan održan je prvi službeni trening hrvatske posade za Kup nacija koji će se održati u proljeće 2021. godine u Ženevi. Punog naziva Star Sailors League Gold Cup, ovo natjecanje je vrhunac organizacijskih napora švicarske organizacije Star Sailors League koja već skoro desetak godina okuplja najbolje jedriličare svijeta iz svih klasa na jednom mjestu.

Cilj ove organizacije je zajednička ranking lista svih jedriličara, bez obzira u kojoj klasi nastupaju na natjecanjima. Da bi ta lista bila što realnija, koriste se složeni algoritmi I koeficijenti po jačini klase I natjecanja u kojoj pojedini jedriličari nastupaju. Dovoljno je reći da je na ažuriranju ove liste, kojoj je paralela u sportu možda jedino teniska ATP lista, svakodnevno radi 12 ljudi.

Na temelju te liste, svaka država dobija kapetana nacionalne momčadi koji ima pravo u posadu od 9 članova pozvati još trojicu, a preostala petorica ulaze u tim na temelju rankinga sa liste. Naravno, moraju biti pripadnici iste nacije. Na taj način se dobija momčad koja će predstavljati tu naciju na regati

48 nacija, koja će se jedriti po kup sistemu ispadanja, a gdje najjače svjetske jedriličarske sile, opet po rankingu, imaju ulogu nositelja I priključuju se tek u četvrtini finala.

Jedri se na brodovima RC44, fizički zahtjevnim I brzim karbonskim jurilicama sa 9 članova posade. Brodovi će biti modificirani, te se na taj način poništava prednost posada koje već imaju iskustva u jedrenju na ovom tipu broda.

Kapetan hrvatske momčadi je Šime Fantela, višestruki svjetski prvak u klasam 470 I aktualni svjetski prvak u klasi 49er, osvajač zlatne olimpijske medalje u Riu. On na brodu ima ulogu taktičara. Kormilo je prepustio Tončiju Stipanoviću, srebru iz Rija. Na glavnom jedru je Mihovil Fantela koji sa bratom Šimom jedri u klasi 49er. Trimeri prednjih jedara su Igor Marenić, dugogodišnji Šimin par iz klase 470, te također nositelj zlata iz Rija, te Antonio Arapović, iskusni jedriličar i osvajač brojnih državnih prvenstava i match race regata. Grinder je Josip Olujić, trenutno naš najbolje rankirani jedriličar u klasi Finn, te je njegova visina i snaga logičan odabir za ovu zahtjevnu poziciju. Njemu pomaže Filip Jurišić, vrhunski laseraš čiji najbolji rezultati tek dolaze. Pitman, zadužen za podigače i patarace je Pave Pleslić, također iskusni jedriličar iz više one-design klasa I match-race natjecanja. Na pramcu je Marko Sorić, bowman sa možda jednog od najdugovječnijih hrvatskih krstaša, zadarskog Gringa. Sorić uz to ima i iskustva sa maxi-jedrilica.

Ekipa se vratila iz Švicarske sa zaista kvalitetno odrađenih 5 dana treninga u vrhunskim uvjetima srednjeg i jakog vjetra, te sa izvanrednom logističkom potporom domaćina. Trening je malo zasjenila ozljeda Mihovila Fantele, koji je u jednom okretu niz vjetar nezgodno pao zadobio udarac u slezenu te je morao biti hitno operiran. No operacija je prošla dobro I Miho se brzo oporavlja, te se očekuje da će normalno nastaviti svoj natjecateljski program za dva mjeseca.

Pave Pleslić

PROČITAJTE JOŠ:

Olimpijci Marenić i Kostov za Morski HR o razlikama u olimpijskom i profesionalnom jedrenju