Photo: Daniel Pavlinović

Od sredine dana, sa zapada na Jadran stiže jače naoblačenje s kišom, često u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Za sutra prognostičari najavljuju opasno vrijeme s olujnom burom koje će pratiti i značajno zahlađenje, s i do 10 °C nižim temperaturama od današnjih. 

Oborine koje se danas očekuju lokalno mogu biti obilne, ponajprije na sjevernom Jadranu gdje je moguća i nevera. Umjeren jugozapadni vjetar navečer u okretanju na sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo koje će u noći na četvrtak na sjevernom dijelu okrenuti na buru te jačati. Najviša dnevna tempertaura između 22 i 27 °C.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je i upozorenje za nautičare. Mjestimice udari juga od 35-40 čv., a prema kraju dana na sjevernom, u noći i na srednjem kratkotrajno sjeverozapadnog vjetra i do 45 čv., od sredine noći na sjevernom, pred jutro i na dijelu srednjeg Jadrana bure od 35-60 čv., podno Velebita i do 75 čv. Ponegdje su mogući neverini, od sredine dana nevere. Sutra na sjevernom Jadranu more ponegdje 4-5.

Olujna bura i crveni meteoalarm za Kvarner

U četvrtak se nastavlja nestabilno vrijeme, pa će prevladavati pretežno oblačno s kišom, vjetrovito te osjetno svježije.

Crveni meteoalarm naznačuje izuzetno opasno vrijeme za kvarnersko područje, najjači udari vjetra očekuju se između 35 i 70 čvorova (65-130 km/h). Ostatak obale je te u narančastoj opasnosti, što znači da će jaka, mjestimice i vrlo jaka bura puhati jačinom od 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Kiša će u četvrtak biti češća i izraženija na Jadranu i predjelima uz njega, a u Dalmaciji je moguće grmljavinsko nevrijeme. Od sredine dana prestanak kiše i postupno razvedravanje sa zapada. U noći će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice s olujnim udarima, koji će poslijepodne slabjeti. Na sjevernom Jadranu će puhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, koja će se se tijekom dana proširiti i na Dalmaciju. Temperatura zraka u unutrašnjosti većinom od 10 do 15, a u Dalmaciji između 17 i 21 °C.

D.G.

 

Vaš komentar