Foto: Wikimedia / DHMZ / Screenshot

Nastavlja se nestabilno vrijeme, a zbog jake i olujne bure na cijeloj obali Državni hidrometeorološki zavod oglasio je drugi stupanj opasnosti, narančasti meteoalarm, dok je za područje kvarnera oglašena ona najopasnija – crvena opasnost.

Crveni meteoalarm naznačuje izuzetno opasno vrijeme za kvarnersko područje, najjači udari vjetra očekuju se između 35 i 70 čvorova (65-130 km/h). Ostatak obale je te u narančastoj opasnosti, što znači da će jaka, mjestimice i vrlo jaka bura puhati jačinom od 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Upozorenje za pomorce

Na sjevernom Jadranu, zatim postupno i južnije, mjestimični udari bure u jačanju na 35-60, u Velebitskom kanalu do 80 čvorova, a sve do kraja dana su na južnom Jadranu mogući udari juga 35-40 čvorova. More na otvorenom sjevernog Jadrana, a prema kraju dana i srednjeg, ponegdje 5. Mjestimice nevere.

Prognoza za ostatak dana

Prevladavat će oblačno s kišom, češćom u Dalmaciji gdje će još biti i lokalno izraženih pljuskova s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu i u najzapadnijim kopnenim područjima prijepodne će oborina postupno prestati, a prema večeri će se i djelomično razvedriti. Na istoku i osobito na jugu zemlje kiše može biti do kraja dana. Na sjevernom Jadranu će puhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a tijekom prijepodneva će se proširiti i na Dalmaciju. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu od 9 do 14, a na Jadranu od 15 do 20 °C.

D.G.