PROBUDIO IH PRASAK Krenuli na ribe i zaspali, pa završili u Italiji

PROBUDIO IH PRASAK Krenuli na ribe i zaspali, pa završili u Italiji

1805
Podijeli objavu
Foto: Boris Kačan

Dva Hrvata krenula su iz Malog Lošinja, upalila autopilot i zaspala. Brod je udario u stijenu i potonuo, a oni su plivali do obale.

Otvarao sam kafić u 7 sati i vidio dva muškarca kako izlaze iz mora s bovom za koju su se grčevito držali. Rekli su da su preživjeli potapanje broda, rekao je Andrea Di Maggio.

Bilo je to u petak na plaži Torrette u mjestu Fano na istočnoj talijanskoj obali. Di Maggio, vlasnik kafića, bio je odlučan u tome da pomogne izbezumljenom dvojcu, ali mu je, kaže, to bilo izrazito teško budući da nisu znali ni talijanski ni engleski jezik, pišu 24 sata.

– Shvatio sam da su Hrvati i da žele da nazovem policiju. Pitao sam ima li još koga u moru osim njih i nekako su mi uspjeli objasniti da su samo oni u pitanju. Razumio sam i da su isplovili ribarskim brodom koji je potonuo – rekao je Di Maggio.

Istu su priču ispričali i talijanskoj policiji. Tamošnji mediji izvijestili su da su dva Hrvata, od kojih je jedan star 29, a drugi 30 godina, plivala puna tri sata do obale, držeći se za bovu koju su uspjeli skinuti sa svog broda dugačkog 14 metara. Brod im je potonuo na oko kilometar i pol od obale. Došla je Hitna pomoć i liječnici su pregledali muškarce. Ustanovili su da im je zdravlje u redu. Nakon toga prebačeni su u policijsku postaju, gdje su ih ispitali. Njihova je brodica djelomično potonula. Gornji dio je u petak još bio vidljiv na površini. Talijani pišu da su muškarci rekli kako su, nakon kretanja iz Malog Lošinja, na pola puta uključili autopilot kako bi se odmorili. Međutim, dug i čvrst san ih je prevario te su se probudili tek nakon što je ribarica usred noći udarila u stijene. Muškarci su skočili u more i uspjeli otplivati do obale. Cijelu priču potvrdili su nam i u Hrvatskoj. Lučka kapetanija u Malom Lošinju objasnila nam je da su Talijani prvo zvali Centar za spašavanje sa sjedištem u Rijeci kako bi ih informirali o incidentu. Potom se u cijelu priču uključilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

– Mogu samo reći da su talijanske službe utvrdile da se na njihovu teritoriju nalaze ljudi koji tamo ne bi trebali biti. Postupili su potom prema proceduri. Što je s brodom i jesu li ribari vraćeni u Hrvatsku, to još ne možemo reći – rekao je u četvrtak David Radas, glasnogovornik ministarstva.

Sve do danas ujutro glavna je briga Lučke kapetanije u Fanu bila sprečavanje ekološke katastrofe zbog potopljene ribarice. Gorivo, nasreću, nije iscurilo u more. Talijanski su se ronioci spustili na dubinu od 10 metara i pomogli pri izvlačenju broda, koji su prevezli u luku Fano, a slučaj istražuje talijanska policija. Pokušavaju utvrditi je li brod stvarno muškarcima služio za ribolov te ima li na njemu sumnjivog sadržaja, pišu 24 sata.

I.B.

Vaš komentar

Pratite nas na facebooku: