MAKETARSTVO Tragom pomorske baštine 4: Teorije maketarstva

Pomorska baština je velika inspiracija za mnoge koji se žele okušati i sagraditi vlastitu maketu broda. Veliki je prostor i  za još brojnije promatrače koji u tim maketama vide dašak proteklih dana, magičnost minijature, ljepotu izrade. Nekako se događa da sve češće u raznim mjestima na obali i otocima imamo izložbe lokalnih maketara ali i onih već „razvikanih“.  Odlično, zapravo nešto što su maketari oduvijek i priželjkivali. Ono što mi malo nedostaje u svoj toj priči je mali nedostatak kritičnosti, mjerila kojima bi se takova događanja mogla promatrati i to ponajprije u smislu unaprijeđenija samog maketarstva kao i malene edukacije publike koja takve događaje prati. U tom smislu podijelit ću s Vama jedan manji dio teksta  predavanja o maketarstvu, i vjerujem da će mnogima biti od koristi pročitati ga. 

Photo: Nenad Bojmić

Pojam maketarstva općenito je definiran kao izrada umanjenica objekata, predmeta, nečega što nas okružuje u nekom mjerilu. Mjerilo je unaprijed određeni odnos veličine makete prema originalu. Uobičajena mjerila u nas su 1:10, 1:50, 1:100… dok su u Anglo-saksonskom sustavu mjerila određena prema odnosu veličina stope prema palcu, pa to iznosi npr. 1:24, 1:48. 1:192… U okviru programa  Zajednice tehničke kulture spominju se raketno, avio, auto, željezničko i brodomaketarstvo. Maketarstvo kao profesionalnu djelatnost nalazimo u graditeljstvu – arhitekturi, a postoje lijepi primjerci maketarstva u izradi ratnih naprava – naoružanja, etnografskim predmetima i igračkama.

Zapravo potreba čovjeka da izrađuje umanjenice onoga što ga okružuje ili je predmet njegove pažnje, postoji još od pamtivijeka, o čemu nam svjedoče brojni arheološki nalazi a čovjek kao veliko dijete nalazi radost i zadovoljstvo u bavljenju maketarstvom u najrazličitijim vidovima.

Foto: Nenad Bojmić

 Makete mogu biti funkcionalne ili statične (stolne), rađene u većem mjerilu ili kao minijature. U brodomaketarstvu se kao prijelazno mjerilo za minijaturu uzima 1:250 (1:192) iako se i neka krupnija mjerila (u mojem slučaju 1:100) mogu gledati i tretirati kao minijature.

Pozadina

Svaka aktivnost ima neku svoju pozadinu, pobudu, motiv koji je pokreće. Maketari će naći niz nekih sjećanja na dodir sa maketama u djetinjstvu ili kao posjet izložbama, nekoga od bliskih koji se time bavio itd. Motiv daje opravdanje, otvara prostor za ulazak u čarobni svijet minijatura. I motivi kao i pobude mogu biti različiti i njihova je vrijednost tim veća u koliko su spontani i iskreni. Motiv koji je vezan uz profit i izrade maketa kao „lake“ zarade je loš i pogrešan  jer je opterećen pritiskom profita i zadanih vremenskih ograničenja, što ne ide u prilog maketarstva, kvalitete i vrijednosti. Takav pristup spušta maketarstvo na razinu izrade suvenira. Zabluda je da se u izradi dobrih maketa može naplatiti radne sate. Nemoguće je pobrojati sate koje je potrebno uložiti samo u kreiranje koncepta – vizije i pripreme za početak rada. To je aktivnost koja se gotovo i ne vidi a bez nje nije moguće realizirati kvalitetnu maketu. Pogrešno je razmišljanje „Sada sam kupio gotov nacrt i mogu odmah na posao“. Nažalost kod gotovih nacrta osobito onih koji se nude u kompletima treba biti oprezan jer nerijetko sadrže pogrešne informacije, nedovoljno detalja u gradnji i finalizaciji i često je potrebno dosta vremena  (i znanja) da bi se takav nacrt doveo u stanje potrebno za rad. Čak niti najbolji nacrt ne nudi sve informacije o maketi, pa je izrada svake nove makete povod, za ciljano istraživanje o vremenu u kojem je građena, načinima gradnje u to doba, specifičnostima u izradi trupa, oplate, jarbola, koševa, snasti… Niti nakon puno godina iskustva ne može se reći da se zna sve o maketarstvu. Zato je potrebno trajno čitati dostupnu literaturu, uspoređivati i promišljati. 

Ljepota

Foto: Nenad Bojmić

Kada promatramo maketu, osobito minijaturu, promatramo izuzetno ostvarenje, mali magični svijet za sebe. U koliko se pažljivo usredotočimo na njega možemo osjetiti nostalgiju, romancu jednog minulog vremena – kulture, a možemo ponešto i naučiti o njemu kao i osjetiti motive i energiju maketara – umjetnika, što ga je motiviralo za takovo ostvarenje. Minijatura je po svojoj prirodi nježno ostvarenje i ona ne dominira prostorom putem svoje veličine već privlači kontrastom svoje savršene sićušnosti u odnosu na veličinu čovjeka i okolnog svijeta.

   Svi mi prepoznajemo ljepotu kada je vidimo. Ona nas obuzme, proizvede osjećaj ugode na prvi pogled. Privlači nas svojim bojama, detaljima, proporcijama. Ljepota makete je rezultat vještine, znanja i velike ljubavi maketara prema onome što radi. Ljubav unosi u maketu magnetizam koji kasnije zrači privlačnošću. Maketa nije samo hladna kopija nečega već mora imati neku skrivenu ljepotu koja se možda ne vidi na prvi pogled ali se osjeti kroz privlačnost. 

U maketarstvu je najosnovnije potrebna ljubav i velika volja za ono što radimo. Ulog u maketarstvu, barem za početak nije toliko financijski koliko je potrebno vremena i odricanja od nekih drugih aktivnosti,  jer maketarstvo traži upornu i strpljivu osobu. Uvijek je korisno malo više vremena posvetiti planiranju i pripremi nego biti nestrpljiv i riskirati pogreške. One se na maketi vrlo teško otklanjaju. Svaka metoda rada i svaka nova maketa ima svoje specifične zahtjeve i svakoj novoj gradnji treba pristupiti s a pažnjom i rezervom jer koliko god maketa napravili nikada nećemo moći reći da znamo sve o maketarstvu. Maketarstvo je beskraj ideja, kreacija i različitosti. 

Sretno Vam maketarenje.                                                

Nenad Bojmić  

PROČITAJTE JOŠ:

MAKETARSTVO Tragom pomorske baštine 3: „Bog s namin“ leut – sabunjer