Hrvatska udruga brodara “Mare nostrum” u projektu GUTTA o kvaliteti prijevoznih usluga

Foto: Morski.hr

Hrvatska udruga brodara “Mare nostrum” organizirala je Dan europske suradnje u sklopu GUTTA projekta.

Projekt GUTTA bavi se unaprjeđenjem kvalitete, sigurnosti i ekološke održivosti pomorskih i obalnih prijevoznih usluga i čvorova promicanjem multimodalnosti između Italije i Hrvatske. Glavni cilj GUTTA projekta je podržati dekarbonizaciju postojećih prekograničnih ruta i pripremiti temelje za stvaranje novih ruta između Italije i Hrvatske kroz optimizaciju i podršku implementacije MRV Uredbe (EU 757/2015) vezane uz CO2 emisije. Konkretno, u Projektu se radi na smanjenju C02 emisija u Jadranu. S obzirom na to da je trgovanje i naplata CO2 emisija predviđena faza u postojećem europskom zakonodavstvu, projekt GUTTA je vrlo dobro pozicioniran za doprinos direktnom nadzoru provedbe MRV Uredbe. 

U srijedu, 2. listopada 2019. godine u prostorijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije održan je sastanak upravnog odbora projekta GUTTA – „savinG fUel and emissions from mariTime Transport in the Adriatic region“ u organizaciji Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum. Prvi dio sastanka bio je otvoren za javnost te je obilježen kao Dan europske suradnje, a službeni jezik cijelog događaja bio je engleski. 

Ravnatelj Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, g. Sandro Vidas pozdravio je prisutne te najavio kap. Sinišu Orlića, pomoćnika ministra Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Uprave sigurnosti plovidbe koji je otvorio konferenciju. Vanjski suradnik projekta, g. Miguel Madeira iz Europske agencije za pomorsku sigurnost održao je prezentaciju o Thetis platformi Europske agencije za pomorsku sigurnost, a koja se tiče objave podataka vezanih uz C02 emisije brodova. Konferenciji je pridonijela i gđa Anija Vudrić iz Agencije za obalni linijski pomorski promet održavši prezentaciju o važnosti putničkog prijevoza između Italije i Hrvatske. Koordinator projekta, g. Ginanadrea Mannarini iz Euro- mediteranskog centra za klimatske promjene, Lecce prezentirao je glavne ciljeve GUTTA projekta te dosadašnje rezultate, a Josip Orović, profesor Sveučilišta u Zadru predstavio je postignuća u optimiranju brodskog pogonskog sustava Jadrolinije na ruti Dubrovnik – Bari i Zadar – Ancona. Konkretno, provedena su mjerenja na brodovima Marko Polo i Zadar. Za kraj, gđa Evangelia Piteni iz Lučke uprave južnog Jadrana iz Barija istaknula je važnost novih pomorskih ruta za poboljšanje mobilnosti između Italije i Hrvatske. Nakon završetka javnog dijela konferencije, projektni partneri nastavili su sastanak upravnog odbora GUTTA projekta. 

Vodeći partner GUTTA projekta je Euro-mediteranski centar za klimatske promjene, Lecce, a Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum sudjeluje kao projektni partner zajedno s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Sveučilištem u Zadru, te Lučkom upravom južnog Jadrana u Bariju. Projekt je započeo prvog siječnja, a traje do 30. lipnja 2019. godine. 

I.B.