Radijski voditelj s roniocima čistio dno ACI marine, a onda ih oderali za kavu

Foto: Joško Bonaći / Facebook

HVAR/PALMIŽANA – O ronilačkoj ekipi UPA Rostrum Split ne treba puno govoriti jer su već puno puta očistili za nekulturnim pojedincima iz nautičkog svijeta, ali itekako i ništa manje kulturnog stanovništva uz obalu. Na već uobičajenoj akciji čišćenja u kojoj su sudjelovali, ovaj put u pustoj hvarskoj luci i ACI marini u Palmižani, pridružio se i radijski voditelj Radio Dalmacije, Joško Bonaći. Svoje iskustvo prenio je na svom Facebook profilu, a ono što ga je više zgrozilo od smeća na dnu mora je bezobzirnost prema onima koji njihovo smeće čiste.

Glavni organizator i inicijator akcije Plava čistka je Ronilački klub Viking iz Hvara (vec 3. godinu za redom), uz suorganizaciju Grada Hvara, TZ grada Hvara, Crvenog križa Hvar, potpore Komunalnog Hvar, Kapetanije, Lučke uprave i JU “More i krš”. U akciji je sudjelovalo 30 ronilaca i još toliko volontera na obali – ispričala nam je voditeljica Odsjeka za kulturu i odnose s javnošću Grada Hvara, Katja Vučetić.

A što je Joško Bonaći doživio tijekom i nakon ove akcije, prenosimo u cijelosti:

Foto: Joško Bonaći

– Najdraže mi je na moru, pa koristin svaki slobodni momenat da buden po mogućnosti digod po našim otocima. Ovi vikend san bija na Hvaru. Od gušta san prihvatija poziv splitskih ronilačkih ekologa Udruge Rostrum i dao im ruke u čišćenju hvarske luke i Palmižane. Divim se tim ljudima koji to rade s puno ljubavi, volonterski. . . Ali ono šta san van tija ispričat je nešto šta me zgrozilo. Ne hvarsko podmorje, koje je sad puno čistije nego prije dva dana, već odnos jednog ugostitelja na sad pustoj Palmižani.

Da ne duljim , nas osmero nakon prve akcije čišćenja ACI marine išli smo popit kavu i malo odmorit do drugog zarona. Jedini otvoreni restoran u marini. Dočeka nas je, mislim gazda i odma reka da ne možemo u mokrim odjelima sist, ali aj, maka je kušine pa možemo. I popijemo mi tu kavu, zovemo za platit i onda šok. Kontamo 100 kuna će bit dosta, stavljamo na stol 200 . . . kad lik na to – to će vam bit malo. Dobro koliko može bit osam kava? 220 kuna, kaže on!!! Kako su Rostrumovci pristojni nisu tili ništa reć, ma ja jesan. Kako vas nije sram? Umisto da ih počastite, mukte vam čiste marinu, vi ih ovde oderete!! Njegov odgovor je bija: Ne čistite meni, ajde, ajde zaradit ćete vi to čisteći !!! E tu mi je puka film skroz. Ostavili smo mu pare i išli ća, s napomenom da ću ovo ispričat vama. Eto, smeće nije samo u moru.

Na sliji je ekipa iz Rostruma i organizatorica akcije (plava u prvom planu)”, napisao je Bonaći.