“Delta Oscar Mike” Izložba o dvomjesečnoj plovidbi teretnim brodom obalama Sredozemlja

Foto: Dea Botica / Ilustraciija

ZAGREB – U utorak, 15. listopada u 19 sati u ADU Galeriji f8, Trg Republike Hrvatske 8, otvara se diplomska izložba fotografija Dee Botice pod nazivom Delta Oscar Mike.

Riječ je o izložbi koja prikazuje dvomjesečnu plovidbu mlade autorice teretnim brodom obalama Mediterana, Crnog mora te Zapada Afrike. Motivaciju za putovanje, autorica pronalazi u vlastitom nasljeđu i pokušaju razumijevanja muške obiteljske pomorske tradicije. Dea Botica, kao jedina žena među članovima posade, daje novu i osobnu perspektivu na život pomoraca. Fotografije brodske svakodnevice i intimne memoare objedinjuje u formu fotografske knjige i izložbe.

Naoko nepovezane riječi “Delta Oscar Mike” dekodirane s NATO fonetske abecede, koja se na brodu koristi radi lakše komunikacije, znače DOM te istovremeno opisuju i brod i dom. Kompleksnost odnosa naizgled antipodnih pojmova broda i doma kontrastirana je motivima pomorskih pejzaža i unutrašnjosti teretnog broda. U formi antibrodskog dnevnika fotografije bilježe fragmente brodske svakodnevice, a prikazi se izmjenjuju od intimnog i poetičnog do deskriptivnog i općeg poimanja brodskog prostora.

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a slijedi diplomska izložba Denisa Butorca “Poslanica” koja će se otvoriti početkom 11. mjeseca.

Iz predgovora:
“…Umjetničino dokumentiranje brodskog života odvija se iz pozicije Drugog koja se u dominantno muškom prostoru ne odražava samo u jasnoj rodnoj distinkciji spram ostalih članova posade, nego i u jeziku administracije u čijim se spisima ona vodi kao „drugo“. Boravak autorice kao jedine žene na brodu govori o rodnoj obilježenosti pomorske profesije, dajući joj pritom jedinstveni pogled u pretežito maskuline prostore. Umjetničin odlazak na brod utoliko je simboličniji jer reprezentira dokidanje muške, obiteljske pomorske tradicije, označavajući tako njezino suočavanje s nedostižnim obiteljskim idealima. ” (Leopold Rupnik)

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
Slijedi diplomska izložba Denisa Butorca u studenom.

Izložba ostaje otvorena do 2. studenog, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati. Razgovor s autoricom i vodstvo po izložbi održat će se u subotu, 26. listopada u 11 sati.

I.B.