2 min. čitanja

PROVJERILI SMO Vijest o pronađenim pomorcima je lažna

PROVJERILI SMO Vijest o pronađenim pomorcima je lažna
Photo: Pixabay

Kao požar, društvenim mrežama se u petak navečer proširila vijest da su nestali pomorci pronađeni. Na konferenciji za novinare vlasti Martiniquea, koje su odlučile prekinuti aktivnu potragu za pomorcima, ovu vijest su opovrgnuli, a i mi smo jutros dobili potvrdu – nije istinita.

Informaciju je objavila supruga kapetana koja je na Facebooku napisala je da je ljude u splavi našao turski brod i da nije poznato u kakvom su stanju.

Razgovarali smo sa ženom odmah nakon te objave i tada nam je potvrdila da je njen suprug ovu vijest dobio u komunikaciji s turskim kolegom. U dobroj namjeri željela je to podijeliti s članovima Facebook grube „Bourbon Rhode Rescue“, kako bi obiteljima i prijateljima nestalih ulila novu nadu. Savjetovali smo joj da objavu obriše ukoliko nije potvrđena, no već je bilo kasno. Priče su se dokopali mediji i mnoštvo ljudi koji su s razlogom željeli znati više, ali ona više od objavljene rečenice nije znala reći. Zbog velikog pritiska javnosti, gospođa je potom izbrisala i Facebook prifil.

U želji da saznamo više informacija i razgovaramo s njenim suprugom, dogovorili smo razgovor kroz jutro. Suprug je u međuvremenu provjerio ovu informaciju kod nekoliko svojih kolega kapetana i nažalost sviju koji prate ovu dramatičnu potragu za nestalim pomorcima, vijest nije istinita.

– Ovim putem željela bi se svima ispričati – poručila je gospođa koja nas je zamolila da joj ne objavljujemo identitet.

Neobična putanja tankera

Angažirali smo i informatičare da skeniraju područje u krugu 500 Nm od središta potrage i pronašli smo tek jedan tanker slične putanje, ali pod Malteškom zastavom. Išao je iz Togo-a, Lome Anch (Anchorage) prema Marcus Hook u SAD-u. Tanker Innovator se u četvrtak u poslijepodnevnim satima u jednom trenutku na sred oceana zaustavio i tri sata je radio neobičnih devet krugova. Pomislili smo odmah da se možda radi o zaustavljanju kako bi posada podigla nešto iz mora.

Foto: Screenshot / Marine Traffic

Ali nadu je razbila njegova udaljenost od čak 433 Nm od mjesta okretanja do trenutne pozicije ALP Strikera koji vodi potragu. Iako nije nemoguće, ipak je bilo previše za očekivati.

Nažalost, zasad nemamo nikakvu potvrdu da je bilo tko pronađen.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.