Međunarodni pomorski sindikati ujedinjeni u akciji: “Nastavite tragati za nestalom posadom!”

Foto: Youtube/Screenshot

Međunarodni pomorski sindikati pozvali su na nastavak potrage za sedam nestalih pomoraca broda Bourbon Rhode-a koji je potonuo u Atlantiku 26. rujna. Otvorena pisma svima koji mogu pomoći u traganju, potpisuje Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF), globalna sindikalna federacija od 665 sindikata koji predstavljaju 20 milijuna radnika u 147 zemalja u pomorskom, lučkom, cestovnom, željezničkom i zračnom prometu i Nautilus International, sindikalna organizacija od 20 tisuća članova, pomoraca iz Nizozemske, Luksemburga i Velike Britanije. 

Podsjetimo, vlasnici potonulog broda, kompanija Bourbon Offshore izjavili su da će operacije pretraživanja biti prilagođene “mobiliziranju svih plovila koja prolaze tim područjem radi provedbe pojačanog nadzora”.

Iako Bourbon nije koristio riječ “prekinuta potraga”, podrazumijeva se da se aktivni napori pretraživanja zaustavljaju ili značajno smanjuju.

Odgovarajući na ovu vijest, ITF se pridružuje ukrajinskim i hrvatskim pomorskim sindikatima, tražeći da se potraga za sedam pomoraca nastavi.

Operacije traganja i spašavanja koje je koordinirao Regionalni operativni centar za nadzor i spašavanje (CROSS) od 26. rujna, rezultirale su pronalaskom splavi s troje preživjelih, kao i pronalaskom tijela četvero pomoraca. Od 1. listopada više nisu pronađeni ni preživjeli, ni tijela.

ITF: Postoji mogućnost da su živi

Međutim, prema ITF-u, trojica spašenih pomoraca potvrdila su da su neki od nestalih sedam članova posade uspjeli ući u splav za spašavanje i da postoji mogućnost da su još živi.

Uz ovo, 8. listopada dva su pomoraca na brodu u potrazi za preživjelima ALP Striker izvijestila da su vidjela nešto bi moglo biti signalna raketa za nevolju, a Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) obavijestila je vlasti i o nepoznatom objektu uočenom putem satelita, koja bi mogla biti splav za spašavanje.

– Unatoč tim izvješćima, francuske vlasti najavile su da će operacije pretraživanja biti smanjene. Pomorska koordinatorica ITF-a Jacqueline Smith zbog ovoga je izravno pozvala francusku vladu na nastavak operacija traženja i spašavanja i preusmjeravanje svih resursa, a također je pozvala SAD i ostale zemlje da pruže pomoć u potrazi dok postoji vjerojatnost da će sedam nestalih pomoraca biti pronađeno živo – izvještava ITF.

– Obitelj ITF-a izražava duboku sućut obiteljima četvero pomoraca koji su izgubili svoje najmilije, a također svoju misao proširujemo na nestalu posadu i njihove obitelji i molimo za njihov siguran povratak – poručuje Smith.

– Kako je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova rekao ranije ovog tjedna, nisu iskorištene sve mogućnosti. Zajedno s našim podružnicama, Sindikatom pomoraca Hrvatske i Sindikatom djelatnika pomorskog prometa u Ukrajini, zahtijevamo da se potraga nastavi dok još uvijek postoji tračak nade da su nestali pomorci živi – kaže Smith.

Sindikat pomoraca Hrvatske podijelio je prošlog tjedna pismo koje je ITF poslao svim institucijama koje mogu pomoći u operaciji SAR. Pismo pročitajte u nastavku, a sličnu poruku šalje i Nautilus.

„Poštovani,

RE: ITF traži da se potraga i spašavanje za Bourbon Rhodeom nastave

Međunarodna federacija transportnih radnika koja se sastoji od 670 sindikata širom svijeta koji predstavljaju oko 18,5 milijuna prijevoznika, snažno poziva vašu vladu da nastavi napore potrage i spašavanja nestalih posada izgubljenih u moru 26. rujna 2019. godine kada je tegljač Bourbon Rhode potonuo je zbog uragana kategorije 4 u Atlantskom oceanu u blizini Martiniquea.

Iz nepoznatih razloga napori SAR-a zaustavljeni su nakon samo tjedan dana, ali je nastavljen nekoliko dana kasnije. Do sada su tri člana posade pronađena živa, četvero je potvrđeno preminulih, što znači da sedam pomoraca još uvijek čeka pronalazak.

Obaviješteni smo da su četiri splavi za spašavanje na brodu uspješno lansirane, pa je vrlo vjerojatno da je preostala posada još uvijek živa, čeka i nada se da će biti spašena.

Molimo učinite sve što je u vašoj moći kako biste osigurali da se potraga za pomorcima nastavi.

Hvala unaprijed.

Lijepi pozdrav

Stephen Cotton“

Sličnu poruku šalje i Nautilus International, još jedna utjecajna, globalna sindikalna i profesionalna organizacija.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska se uključuje u istragu: “Postoje mogućnosti da se okolnosti potonuća Bourbon Rhode-a žele zataškati”

D.G.