Najznačajnija imena hrvatskog nautičkog turizma na HGK Danima nautike

BIOGRAD NA MORU – Hrvatska gospodarska komora i ove godine organizira HGK Dane nautike, treće izdanje kongresnog programa nautičkog turizma, koje će se održati od 17. do 19. listopada u Biogradu na Moru, uz 21. Biograd Boat Show i 1. Croatia Charter Expo.

– Nautičkom turizmu treba sinergija budući da se njime podjednako upravlja iz dva ministarstava, Ministarstva mora i Ministarstva turizma te niza lokalnih i županijskih tijela. U suprotnome, usporava se i demotivira proces investiranja te smanjuje konkurentnost poslovanja. Upravo zato HGK kroz Dane nautike želi okupiti sve dionike na jednome mjestu kako se nautička sezona približava kraju – rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević povodom novog izdanja kongresnoga programa.

U nadolazećem razdoblju svi u turizmu morat će uložiti značajno veći napor nego prijašnjih godina u privlačenju gostiju, uključujući i charter, koji je imao značajno povećanje kapaciteta u odnosu na rast potražnje. Stoga HGK u sklopu Dana nautika prvoga dana organizira i panel Je li Hrvatska i dalje vodeća charter destinacija u svijetu?, u kojem će sudjelovati državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, voditelj odjela istraživanja tržišta i strateškog planiranja HTZ-a Saša Popovac, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK Paško Klisović, direktorica prodaje i marketinga jedne od vodećih platforma za najam plovila u svijetu, tvrtke MMK Systems Martina Hršak i glavni urednik Magazina More Braslav Karlić. 

U sklopu manifestacije održat će se i sjednice strukovnih udruženja HGK: turističkih brodara, male brodogradnje, marina, luka, chartera i pustolovnog turizma te brojne stručne prezentacije.

Tjedan dana prije početka sajma, Biograd Boat Show ima rasprodan izložbeni prostor i obilježit će 21. rekordnu izložbu. Održat će se i Croatia Charter Expo, novi dvodnevni Business to Business događaj. Čarter tvrtke će se sastati s agentima, brokerima i dobavljačima.

Inače, Zadarska županija važan je hrvatski centar nautike, što potvrđuju i nagrade HGK i HTZ-a na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, gdje je Zadar proglašen najboljom nautičkom destinacijom, a Olive Island Sutomišćica najboljom marinom u Hrvatskoj. Također, sukošanska D-Marin Dalmacija proglašena je najboljom u kategoriji velikih marina, dok je Ilirijina marina Kornati u kojoj se sajam i događa bila finalist iste kategorije, a charter kompanija Angelina iz Biograda finalist izbora za charter kompaniju godine.