Sve je spremno za “Dalmacija Ultra trail”

Foto: Denis Peroš

OMIŠ – Na konferenciji za medije predstavljena je 4. međunarodna utrka “Dalmacija ultra trail” kojea će se održati 18.10. – 20.10.2019. Središte događanja je grad Omiš koji je među trekking i trail populacijom poznat kao “kolijevka hrvatskog trekkinga”, a samim time i traila.

– Utrka se odvija po cijeloj županiji. Prolazi kroz 11 jedinica lokalne samouprave. Imamo tri kategorije utrka. Prva i najduža starta u petak u Solinu s preko 150 natjecatelja. Nastavlja se u Kaštelima, na Kozjaku, Klisu, srednjim Poljicima, Zadvarju, Brelima i završava u Omišu. Druga kategorija (54 km) starta s Rive u Makarskoj u subotu ujutro u 9 sati. U 13 sati u subotu poćinje treća utrka iz Dugog Rata duga 18 kilometara, a u nedjelju u 11 sati se održava dječja utrka gdje se očekuje više od 200 djece svih uzrasta. Ovo je sportski i turistički događaj, kojim se promovira cijela naša županija kao idealna destinacija za aktivni turizam – rekao je Dragomir Čović, član organizacijskog odbora.

Važnost projekta prepoznao je velik broj turističkih zajednica i administrativnih uprava kroz koje prolazi trasa utrke, a koji su postali dijelom “Dalmacija Ultra Trail-a”.

– Od samog početka podržavamo utrku. Kada su prije par godina stigli organizatori do mene, mislio sam kakve to ima veze s turizmom. Međutim, kada sam došao na finiš utrke i vidio koliko je tu stranih i domaćih posjetitelja te sa kakav entuzijazam prati utrku, spoznao sam važnost ovog događaja. Nakon nekoliko godina ovaj događaj je postao jedan od strateških projekata naše županije. Prepoznata je sinergija turističke i sportske manifestacije. To je itekako bitno i potrebno za turizam u županiji. Ova utrka je neizostavni dio postsezone, koristi nam da privučemo goste koji vole pješačenje po planinama i stazama. To je ogroman marketing koji se radi. S ovom utrkom idemo u korak sa svijetom i primjer je da se uz puno želje i rada može napraviti događaj na svjetskoj razini – rekao je Joško Stella, direktor TZ Splitsko dalmatinske županije.

Zbog iznimno velikog interesa te broja natjecatelja koji je nadmašio sva očekivanja organizatora, treba napomenuti kako su prijave za sve tri utrke zatvorene. A za sve mališane slijedi dobra vijest! Još uvijek su otvorene prijave za dječju utrku dugu 1 km koja će se održati u nedjelju na omiškoj plaži.   U nedjelju u 12 sati proglašavaju se pobjednici sviju utrka.

Petra Bartulović direktorica Turističke zajednice grada Omiša, koja je suorganizator ove utrke, poručila je kako cijeli grad taj vikend živi s utrkom.

– Drago nam je što Omiš osim po klapskoj pjesmi, gusarima i soparniku postaje sve više poznat kao destinacija sportsko-avanturističkog turizma. Istaknula bih da nas osim samih sudionika utrke veseli i broj pratnje, a to sve utječe na broj noćenja u Omišu. Većina sudionika ne dolazi zadnji dan, već dođu dan prije, a odu dan kasnije. Podržavat ćemo ovaj projekt i dalje – rekla je Bartulović.

Kako bi natjecateljima boravak i utrku učinili ugodnijim, približili ljepote našeg područja i ljubaznost naših ljudi, udruga “Dalmacija Ultra trail” traži pomoć volontera koji će im pomoći u organizaciji, logistici, uređenju i označavanju staze, biti ispomoć na okrijepnim stanicama, paziti na promet gdje prolaze trkači i još mnogo toga. Osim toga, brojni trkači su došli iz dalekih zemalja pa organizatori pozivaju lokalno stanovništvo da izađe ispred svojih kuća, pozdrave natjecatelje i predstave Hrvatsku kao zemlju srdačnih i ljubaznih domaćina.

Dalmacija ultra trail je međunarodni avanturistički projekt koji povezuje najljepše lokacije ovog kraja, najznačajnije povijesne i kulturne spomenike u promociji Dalmacije kao nove idealne destinacije za outdoor aktivnosti, sport i natjecanja.

I.B.

Vaš komentar