Novi incident vidljiv iz Svemira – Od života u uvali ostala pustinja

Foto: Google Earth / Screenshot / Čitatelj / Morski HR

UMAG – Čitava uvala u potpunosti je izgubila podmorsku floru od kad je 2014. godine obnovljen kanalizacijski sustav u Parku Umag, upozorio nas je čitatelj. Još jedan u nizu incidenata na našoj obali, jednako kao onaj ispust kanalizacije u Peroju, vidljiv je iz Svemira. I ne samo to, praćenjem upravo satelitskih snimki, može se vidjeti odumiranje podmorskog života u tom dijelu Istre. Iz Grada Umaga obećali pozvati inspekciju, no kako su “zaboravili”, inspekcija je nazvala njih. Vlasnici pročišćivača tvrde: “Uređaj je dobio dozvolu, pročišćena voda je korisna, njome zalijevamo zelene površine”.

– Sličnu situaciju kao u Vašem prilogu na portalu o Peroju, s odvodom fekalija ima i Park Umag, jedan od najistaknutijih te “najboljih” kampova u Hrvatskoj. Otpadne vode se ispuštaju u zaljev Lovrečica samo kad puše jugozapadnjak, što omogućava da se u samom kampu ne osjećaju ni miris, ni znakovi fekalija, dok u sjevernom zaljevu Lovrećice svaki put kod puhanja sjeverozapadnjaka “miriše” na fekalije i ima smeđih naslaga u moru. Zapaženo je, da u pravcu dolaska fekalija u posljednih 10 godina više nema ni morske trave ni ostalog morskog življa. Prava devastacija podmorja. No, na brojne pozive inspekcijama, gradu Umagu i slično nikakvog rezultata. Očito novac od turističke zarade ima višu vrijednost nego očuvanje pomorskog dobra – ispričao nam je zabrinuti čitatelj svoja zapažanja i nastavlja s pojašnjenjem:

– Kako ćete vidjeti, od 2005. do danas u području Lovreškog zaljeva postepeno umire morsko dno, osobito i očito u samom dnu zaljeva. Neslužbene informacije kažu, da postrojenje za čišćenje fekalnih i drugih otpadnih voda kampa Park Umag, koje se nalazi na sjevernom dijelu samog autockmpa već u startu (u devedesetim godinama) nije izgrađeno u nekoj iznimnoj kakvoći. Postrojenje je dodatno dopunjeno oko 2014. godine bazenima za prikukupljanje i pročišćavanje, a oko tih bazena vrlo je prisutan neugodan miris, pogotovo u sezoni. Primjećeno je, da se vrši pražnjenje tih voda osobito za vrijeme vikenda (nema inspekcija) te uz jugozapani vjetar, koji nosi sve u Lovreški zaljev.

Vjerojatno bi i radnici poduzeća 6.maj iz Umaga (da nisu u strahu za radno mjesto), a koje se angažira za godišnji odvoz septičkog otpada s lokaliteta postrojenja – mogli ispričati poneku priču o samom načinu i postupcima  rada u kampu.

Nažalost ove godine i Grad Umag prima ili je želio primiti jako agresivne prostorne planove te jačati urbanizaciju područja sela Lovrećice, što će i više opteretiti biosferu mora i zaljeva – zaključuje čitatelj.

Grad Umag: Obratit ćemo se inspekciji, Državni inspektorat: Nikakvu prijavu nismo dobili

Nakon ovog dopisa, obratili smo se odgovornima. Iz Grada Umaga stigao nam je odgovor iz Upravnog odjel za izgradnju i održavanje.

“Sukladno dopisu koje ste nam poslali, obratiti ćemo se nadležnoj inspekciji koja će utvrditi  činjenice i sukladno utvrđenom, naložiti poduzimanje mjera.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Parka Umag je u vlasništvu Plave Lagune d.d., te Vas molimo da se za sva tehnička pitanja i pitanja izgradnje obratite Plavoj Laguni, pošto Grad Umag ne raspolaže sa traženim informacijama”, odgovorio nam je pročelnik Upravnog odjela za izgradnju i održavanje, Valdi Buršić.

Nekoliko tjedana od ovog obećanja obratili smo se Državnom inspektoratu s upitom je li bilo prijava i ako jest, koji su rezultati inspekcijskog nadzora. Prema provjerama iz ove službe, do pisanja ovog teksta nikakva prijava im nije stigla, ali doznajemo i da su inspektori odmah po našem upitu kontaktirali odgovorne u Gradu Umagu. Ovo posljednje nam je u telefonskom razgovoru jutros priznao i sam pročelnik Buršić:

– Jučer nas je inspektorica kontaktirala i sad ću to provjeriti – kazao nam je.

Na pitanje zašto do sad nije prijavio inspekciji, unatoč pisanom priopćenju u kojem tvrdi da će to napraviti, odgovara:

– Vidjet ću sad o čemu se radi.

Plava Laguna: “Uređaj dobio dozvolu, pročišćenom vodom zalijevamo zelene površine”

Upit smo poslali i vlasnicima uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, tvrtki Plava Laguna d.d.

“Možemo Vas izvijestiti da uređaj funkcionira na osnovu važeće vodopravne dozvole koja je za njega ishodovana. Također, funkcioniranje uređaja se redovito nadzire u skladu sa svim važećim propisima, a jednako tako, uređaj redovito održavaju ovlaštene pravne osobe. Nadležnim tijelima pravodobno šaljemo svu zakonom propisanu dokumentaciju vezanu uz funkcioniranje pročišćivača.

Napominjemo da se čak 60 posto pročišćene vode iz uređaja koristi za zalijevanje svih zelenih površina u kampu, što uz sve ostalo potvrđuje da je ta voda iznimno korisna, te da nikako nije štetna. Plava Laguna kao jednu od svojih osnovnih vrijednosti ističe brigu o okolišu i neprestano poduzima mjere za ostvarenje tog cilja”, izvijestili su nas iz Plave Lagune.

Od nikoga nismo dobili odgovor zašto je onda cijela jedna uvala nakon postavljanja ovakvog uređaja do danas pretvorena u podmorsku pustinju.

D.G.