HVALE VRIJEDNA AKCIJA Poreč želi posaditi 500 stabala

Photo: Igor Narandžić

POREČ – Hvale vrijednoj nacionalnoj akciji Kolektivna sadnja drveća pridružuje se i Poreč.

Putem Facebooka, otvaranjem grupe ‘Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25., 26. i 27.10.2019.’ pokrenuta je hvalevrijedna akcija kojoj se u samo nekoliko dana pridružilo 15-ak tisuća osoba, a taj je broj sada i mnogo veći te se akciji uz pojedince pridružio i veliki broj gradova.

– Kod nas je priča krenula tako što se Gradu i meni javila naša sugrađanka Daniela Božić pismom namjere za tu akciju, kojoj smo se odmah priključili. Svake godine u Poreču imamo redovne aktivnosti održavanja i obogaćivanja zelenog fonda u proljetnom i jesenskom periodu, a ova će akcija biti prilika za dodatno oplemenjivanje gradskih oaza i jačanje svijesti o potrebi za očuvanjem i zaštitom prirode. Bitno nam je voditi računa o zelenim površinama i to je nešto po čemu je Poreč poznat, pogotovo jer su neka stabla nastradala u nevremenu ili su zbog dotrajalosti ili praktičnih razloga bilo potrebno ukloniti. No, za svako srušeno stablo posađeno je više novih – rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurićk i dodao da Grad kroz prostorni i generalni urbanistički plan vodi računa o uravnoteženosti zelenih i građevinskih površina te da  samo na javnim površinama, bez privatnih i ostalih parcela, ima više od 40 posto zelenila.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat je pojasnio kako je akcija Kolektivna sadnja drveća u Poreču podijeljena u dva dijela: prvi dio počinje već ove subote, kada sa sadnjom drveća počinju mjesni odbori. Naime, predstavnici Odjela za komunalni sustav s predstavnicima mjesnih odbora obišli su njihova područja i predložili vrstu stabala i mirolokacije za sadnju, poput mjesta na kojima su stabla nedavno stradala zbog nevremena, te dječjih ili polivalentnih igrališta. Od stablašica će prvenstveno biti zastupljene domaće kulture, poput lovora, ladonje, borova, hrasta crnike, kestena, smokava i badema, a neki su se mjesni odbori odlučili i za manje poznate vrste poput katalpe, ljutića i platane.

– Drugi dio akcije provest će se u petak. 25. listopada s početkom u 9 sati na Velikom gradskom parkiralištu. Tada će se svim zainteresiranim sugrađanima besplatno podijeliti preko 300 sadnica autohtonih stabala koja će zasaditi na svojim područjima, rekao je Poropat i dodao kako je su za ovu akciju rezervirana sredstva u gradskom proračunu, a realizaciji će se pridružiti i djelatnici komunalnog poduzeća Usluga Poreč koji će razvoziti sadni materijal i pomoći u sadnji i gnojidbi stablašica – ispričao je porečki gradonačelnik koji poziva sve Porečanke i Porečane da se pridruže ovoj hvalevrijednoj akciji i sadnji preko 500 stabala i učine dobro djelo.

I.B.