Pronađene bombe iz Drugog svjetskog rata na riječkom i kvarnerskom području

Ilustracija / Photo: MUP

RIJEKA – Primorsko-goranska policija je u proteklih par dana  zaprimila dvije dojave o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava u prirodi. Riječ je o ručnoj i avio bombi zaostalima iz II svjetskog rata, koje su pronađene u šumskom dijelu na širem području Klane te tijekom ronjenja u moru u creskom arhipelagu. Spomenute bombe su preuzeli policijski službenici Protueksplozijskog odjela Policijske uprave primorsko-goranske te će biti zbrinute prema pravilima struke. 

Policija zahvaljuje savjesnim građanima na dojavi i ovom prilikom apeliramo na sve ostale građane ukoliko pronađu bilo kakvo eksplozivno sredstvo da ga ne diraju već odmah pozovu policiju na broj 192.

Ujedno pozivamo i one građane koji još uvijek čuvaju neregistrirano oružje ili eksplozivna sredstva da ih u sklopu provedbe akcije „Manje oružja – manje tragedija“ dragovoljno predaju policiji bez bojazni od sankcija. Protiv osoba koje dragovoljno predaju spomenuto oružje ili druga eksplozivna sredstva neće se pokretati ni prekršajni niti kazneni postupak.

Postupak dragovoljne predaje eksplozivnih sredstava je i jučer evidentiran na širem području Crikvenice kada je jedan građanin policiji predao 77 komada različitog streljiva.

Policija zahvaljuje i moli građane da se takva opasna sredstva ne odlažu na javnim prostorima u prirodi (šume, mora, jezera, rijeke) ili na odlagalištima otpada zbog opasnosti od njihova aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja. Isto tako molimo da spomenuta sredstva ne donose sami u policijske postaje već da pozovu policiju na telefon 192. Nakon poziva doći će policijski službenici u civilnom vozilu i odjeći koji će ova sredstva sigurno preuzeti.

Detaljne informacije o provedbi akcije „Manje oružja – manje tragedija“ mogu se dobiti i pozivom na besplatni telefon 0800 88 92.