KOORDINACIJA UGOSTITELJA: “Najoštrije osuditi ugostitelje koji nude prstace”

Foto: Flickr

Koordinacija ugostitelja Hrvatske šalje priopćenje u kojem najstrože osuđuje ugostitelje koji poslužuju prstace u svojim restoranima. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Koordinacija ugostitelja Hrvatske najstrože osuđuje očito ustaljenu praksu pojedinih ugostitelja da na svojim menijima kriomice gostima nude prstace, unatoč tome što je to najstrože zabranjeno zakonom.

Taj je zakon donesen s jako dobrim razlogom, a izlov prstaca za posljedicu ima nedopustivo ekološko uništenje obale Jadrana.

Tražimo da se vlasnike takvih ugostiteljskih objekata kazni sukladno važećem zakonu te da inspekcije i ostale nadležne službe temeljito provjere o kojim se sve objektima radi. Koordinacija pozdravlja nastojanje medija u razotkrivanju činjenice da neki ugostitelji i dalje poslužuju prstace pri čemu očito uživaju određeni stupanj zaštite državnih institucija. Takva praksa baca ružno svijetlo na čitavu ugostiteljsku struku u kojoj većina poštuje zakone i doista se trudi opstati na tržištu unatoč do sada teškim uvjetima za bavljenje ugostiteljstvom.

Država treba osigurati ravnopravnu tržišnu utakmicu i najstrože kazniti one ugostitelje koji krše zakone usred Zagreba, pritom ne mareći za jadransku obalu koja zbog izlova prstaca trpi nesagledive posljedice. Na tržištu prosperirati i opstajati trebaju najmarljiviji radnici i najpošteniji ugostitelji, a ne lovci u mutnom koji ne prežu ni od čega.

– Tražimo da država uređuje poslovanje u ugostiteljstvu, jedino što želimo je da nam da realni zakonodavni i porezni okvir unutar kojeg ćemo moći poslovati i opstajati na tržištu. Smatram da se bavimo za Hrvatsku izuzetno korisnom djelatnošću, ali isto tako ne mislim da smo iznad zakona. Posluživanje prstaca u nekim restoranima smatram sramotnim i kao čovjek i kao ugostitelj te tražim da se ono najstrože kazni. Neprihvatljivo je uništenje jedine obale koju imamo radi profita pojedinaca. Dugoročno nam na taj način svima režu granu na kojoj sjedimo – u ime Koordinacije ugostitelja Hrvatske izjavio je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.“