Morska literatura za beskrajni red plovidbe

Foto: Naslovnice

U morskoj biblioteci, koju je započela naša kolumnistica Gordana Igrec, preporuke morskih knjiga dat će nam ovaj put Ante Alerić. Naslovi knjiga o morskoj tematici, bilo da je riječ o istraživačkoj literaturi o moru, beletristici, prozi ili poeziji . Sve smo ovo pokrenuli u nadi da će svatko od vas pronaći u ovoj našoj ponudi nešto za sebe i iz svojih biblioteka ili onih grdaskih posuditi jedan naslov i barem taj jedan i – pročitati.

Jean-Christophe Rufin: Krvavi Brazil

Le Havre je luka odakle navrat nanos, nakrcana svakakvim likovima, svim i svačim što je moglo stati u tri velika jedrenjaka isplovljavamo 1555. godine u malo poznatu francusku renesansnu avanturu osvajanja Brazila. 

Za ovaj roman 2001. godine akademik Jean-Christophe Rufin dobio je najveću francusku književnu nagrada Goncourt. Što kolonizatori s valovima civilizacije donose, a što nam sve u životu brodovi odnose? Luda priča, velik roman. Za nečitače tu je i trailer filma:

Amitav Gosh: More makova, Rijeka dima

Ovo su dva od tri prevedena kod nas romana Ibis trilogije indijskog romanopisca Amitava Gosha: s kojim plovimo od indijskih polja makova i tvornica opijima preko Kalkute, Mauricijusa i Bengalskog zaljeva kroz oceane jezika i velike azijske rijeke morskih likova sve do Kine, opijumskih ratova i osnivanja Hong Konga. Kad se navučete na ovu drogu, čekat ćete nestrpljivo (negdje po udaljenim i samotnim lukama svijeta) prijevod trećeg dijela trilogije “Ognjena zemlja” pod jedrima maestralno ispisanog broda Ibis.

Foto: Naslovnice

Stripovi: Zabranjena luka /Putovanje na Samotne otoke

Od autora stripa o kojem se i ovdje pisalo “Ar-men: Živi pakao”, Emanuela Lepagea, stiže album koji u priči nema stare jedrenjake i putovanja koja su treperila u našim djetinjstvima već je to report autorovog akoštavanja na Samotne otoke. Dok je pak strip “Zabranjena luka” klasika, s okusima i gadnog ruma i malostonskih kamenica.

Foto: Naslovnice

Slikovnice: Adriana se vratila/More

I na kraju, za one koji putuju s nama i prvi su na našim provama – za najmlađe (to jest one koje more strpljvo čeka da zaplove) preporuke slikovnica: jedna o povratku sredozemne medvjedice splitske književnice Olje Savičević Ivančević “Adriana se vratila”, te “More” s tematom živog svijeta morskih životinja koji sve više krcamo teretom plastike.

Foto: Naslovnice

Čitati se za razliku od plovidbe ne mora. Ali u slovima (i slikama) je bonaca za naviganje kontra višku vremena što ubija.

Ante Alerić