VIDEO Paški ribar ulovio rijetku vrstu morskog psa i to mu nije prvi neobičan ulov

Foto: Screenshot / Ivo Palčić

Dugogodišnjem ribaru Ivi Palčiću iz Proboja na otoku Pagu u mreže se zapetljao neobičan morski pas. Oxynotus centrina ili morski pas prasac, stanovnik je dubokog mora, najčešće između 100 i 600 metara dubine. Doista se rijetko ulovi, jer ni jedan ribar ga ne bi lovio ciljano, a rijetko pliva pliće. Zaštićena je vrsta i srećom, preživio je; Palčić ga je odmah vratio natrag u more. 

– Ulovljen je u koči, ne znam točnu poziciju, jer povlačim mrežu 7 sati, a to je područje od oko 18 NM. Radi se o Pohlipskom kanalu, donja strana otoka Paga, dubina 75 m otprilike.  Malo je bio ošamućen, valjda od mulja, ali preživio je, jer kad sam ga pustio, polako se počeo kretati prema dubini. Kažu da je to morsko prase, ali nikad ga nisam vidio, a kočarim 38 godina – rekao nam je Ivo Palčić.

Ali mu zato ovo nije prvi neobičan ulov:

– Događalo se da se ulovi poneki neobičan primjerak. Imam slike iz nekih novina prije 20 godina. Ispred kuće mi je izletila jedroglavka. Nju sam poslao na Institut za oceanografiju i ribarstvo u Split – priča Palčić i šalje fotografije morske šljuke, vrste neobična izgleda ali ipak rasprostranjene po cijelom Jadranu ili jedroglavke koje se obično pronađu kada bespomoćno zalutaju u plićak i nasuču se na obalu.

Morski pas prasac (Oxynotus centrina) je vrsta kojoj treba dugo vremena da postigne spolnu zrelost zbog čega su osjetljivi na ribolov. U nekim zemljama ima i pridjev “hrapavi” zbog kože koja mu izgleda kao brusni papir. U Jadranu najčešće obitavaju na području Jabučke kotline, iako se do nedavno za njih u našem moru nije puno znalo. Kako je izgledao primjerak kojeg je ulovio paški ribar, pogledajte u videu.