VIDEO U samo 3 dana najvećim 3D printerom isprintali manji brod

Foto: Youtube / Screenshot

Za razliku od tradicionalne proizvodnje, 3D printanje omogućuje ljudima da kreiraju različite vrste predmeta i oblika koje možda nije moguće stvoriti tradicionalnim metodama.

3D se printanje često koristi u medicinske svrhe, za 3D printanja živih tkiva ili prilagođenih imobilizacijskih struktura od gipsa. Jednako učestalo koristi se i za proizvodnju dijelova automobila i motocikala.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Maineu u Sjedinjenim Američkim Državama, uspjeli su 3D tehnikom isprintati cijeli manji brod. Za taj pothvat njihova ekipa je istovremeno oborila tri svjetska rekorda.

Čini se ipak da to nije i najveći objekt kojeg njihov printer može izbaciti.  Ako se iskoristi do krajnjih granica, navode da može printati predmete dužine do 30 metara, širine sedam i visine tri metra.

Brod duljine 7,62 m, kojeg bi inače kompliciranim radnjama, proizvodnjom pojedinih dijelova, naposljetku sastavljali tjednima i mjesecima, isprintan je u jednom komadu za samo tri dana. Naravno, upotreba ove tehnologije nije novost, jer su američki marinci 2018. godine uspjeli 3D isprintati betonske barake za samo 40 sati.

Trodnevno printanje broda izgledalo je ovako: