MOLUNAT Pronađena potopljena podmornica iz Prvog svjetskog rata

Foto: Screenshot / HRT

MOLUNAT – Običan zaron u Moluntu nedaleko od Dubrovnika postao je fantastično otkriće. Na dubini od 85 metara ronioci su pronašli izgubljenu njemačku podmornicu potopljenu u prvom svjetskom ratu prije više od stotinu godina.

Malo nekada ribarsko mjesto na samome jugu Hrvatske nadomak Prevlake danas je okrenuto turizmu. Njegovi mještani nisu ni slutili da se u moru samo dvije milje od lučice već više od stoljeća krije važan dio povijesti. Otkriće se nije dogodilo slučajno.

– Naš domaćin Vlaho Ljubenko 2006. odveo je našeg kolegu Damira Mlinarića koji je prvi zaronio na ovu olupinu. Nakon toga 2007. Damir i ja smo zajedno zaronili i napravili smo prve snimke olupine. Pregledavanjem snimki i proučavanjem povijesnih podataka došli smo do zaključka da je to minolovac D2 – ispričao je za HRT Dražen Gorički, voditelj ronilačkog tima „Dragorsub”.

Nakon 13 godina ronilački tim Dražena Goričkog Dragorsub specijaliziran za duboke urone vratio se na lokaciju s posebnom opremom i namjerom da točno odrede što leži u dubini.

– Dubine na kojima ronimo su preko 60 metara do 130 metara. Oprema je posebna i ona je konfigurirana tako da održava osnovne životne funkcije i najsličnija je opremi koju koriste astronauti u svemiru – objašnjava tehnički ronilac Uroš Jelić.

Nasuprot najmodernijoj ronilačkoj opremi je brod s kojeg se roni – izrađen je 1906. Sa 113 godine staža stariji je od bilo čega što se Draženov tim u dubinama nada pronaći.

– Kada sam zaronio iznenadio sam se što je drvena paluba na vrhu olupine. Meni je prvi dojam bio da je to onda brod jer vidi se da je propala paluba, vide se grede i onda sam naučio da su podmornice iz Prvog svjetskog rata imale drvene palube da kada su na površini da posada može hodati – ispričao je tehnički ronilac Ivan Miloš.

Svaku dvojbu vezanu uz to što je u dubini otklonio je natpis na brončanom poklopcu topa te njegova pozicija.

– Znamo da je UC 24 po tome. Daljina odgovara od otvora i top je 88 mm označen sa 8.8 cm i piše U-bot – kaže Tomislav Vugrin.

Bila je duga 55 metara a nakon isplovljavanja iz Boke pogodivši je torpedom u desni bok potopila ju je francuska podmornica Circe.

– Ovo je jedina podmornica u Jadranu. Odlično je što leži na dubini od 85 metara i bit će dostupna većini tehničkih ronilaca. Nadamo se da ćemo još puno puta zaroniti na njoj – kaže Dražen Gorički.

Vrijedan je to doprinos Draženova ronilačkog tima koji iza sebe već imaju dva  podvodna otkrića povijesno vrlo važnih brodova. Talijansku topovnjaču „Palestro” koja je sudjelovala u Viškoj bitci i oklopnjaču „Garibaldi”.

– Svakako je riječ o vrijednom pronalasku najme riječ je o podmornici iz Prvog svjetskog rata gdje znamo da su bile rjeđe u vojnoj upotrebi i pronalazak skoro cjelovite vrlo dobro sačuvane podmornice za nas arheologe zaista je jedinstveno rijetko i vrijedno – poručuje Igor Miholjek, voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Ovaj arheološki nalaz privući će ronilačke timove iz cijeloga svijeta i dati vjetar u leđa ronilačkom turizmu na tom području. To je i jedina korist jer za ovakvo otkriće ne postoji ni naknada niti nagrada.

I.B.