Sve više brodarskih kompanija odbacuje sjevernu pomorsku rutu kroz Arktik

Photo: Wikimedia

Mediterranean Shipping Company (MSC) još je jedna od brodarskih kompanija koja je objavila da neće koristiti Arktik kao novu prečicu između sjeverne Europe i Azije.

Ovim potezom MSC se pridružuje njemačkim i francuskim kolegama Hapag-Lloydu i CMA CGM-u u odluci da ne koriste prednost Sjeverne pomorske rute koja postaje sve plovnija, piše World Maritime News, a prenosi Pomorac.net.

Švicarska brodarska tvrtka navela je da će se umjesto toga usredotočiti na poboljšanje performansi okoliša na postojećim globalnim trgovačkim rutama.

Dok je Sjeverna pomorska ruta, koja u potpunosti leži u arktičkim vodama, testirana od drugih brodara koji žele iskoristiti topljenje leda od globalnog zagrijavanja, MSC ističe da ne želi riskirati oštećenje zraka i ugroziti biološku raznolikost netaknutih morskih staništa na Arktiku.

Photo: Sjeverni morski put

Tvrtka je dodala kako je uvjerena da se 21 milijun kontejnera, koliko svake godine prevozi za svoje kupce, može prevoziti svijetom bez prolaska kroz ovaj arktički koridor.

– Kao odgovorna tvrtka s dugogodišnjom pomorskom baštinom i strašću prema moru, MSC smatra da je nestanak arktičkog leda duboko uznemirujući – rekao je Diego Aponte, predsjednik i izvršni direktor MSC Grupe.

MSC je izjavio da je izbjegavanje Sjeverne pomorske rute komplementarno širokom strateškom pristupu održivosti tvrtke. Nedavno je dovršio program za obnovu više od 250 brodova u postojećoj floti najnovijim zelenim tehnologijama, smanjujući oko 2 milijuna tona emisija CO2 svake godine.

Nadalje, najnoviji dodaci novogradnji u floti poput najvećeg kontejnerskog broda na svijetu „MSC Gülsün“ uveli su novu klasu održivog prijevoza kontejnera, s najmanjim utjecajem ugljika po dizajnu, sa 7,49 grama emisije CO2 kako bi prevezli tonu tereta jednu nautičku milju.

PROČITAJTE JOŠ:

Globalno zatopljenje u korist Rusiji – Putin: „Sjeverna ruta do 2025. deseterostruko prometnija“

Pomorski divovi okreću leđa Suezu: Maersk krenuo iz Koreje u Njemačku ruskim vodama

I.B.