LIVE VIDEO: VELIKI POTHVAT Upravo premještaju cijeli svjetionik i imaju samo jedan pokušaj

Foto: Screenshot

Svjetionik Rubjerg Knude u Danskoj izgrađen je na pijesku prije 120 godina, kada je od obale bio udaljen 200 metara, a bio je okružen kućama za svjetioničara, njegovu obitelj i pomoćnike. Danas su od tih građevina ostale samo ruševine, a erozija obale dovela je u opasnost i samu kulu svjetionika koja se trenutno nalazi svega nekoliko metara od ponora, zbog čega objektu prijeti urušavanje. Danski inžinjeri stoga su dobili težak zadatak, čitavu konstrukciju svjetionika moraju pomaknuti za 70 metara.

Sjeverno more srušilo je kuće do temelja, a kako su valovi stizali sve bliže, svjetionik je postao glavna turistička atrakcija kojeg upravo premještaju kao prvi svjetionik u danskoj povijesti.

Svake se godine 250.000 turista popne stubama svjetionika Rubjerg Knude, što ga čini najposjećenijom turističkom atrakcijom u općini Hjørring.

Premještanje će trajati desetak sati

Rubjerg Knude se posljednjih mjeseci pretvorio u veliko gradilište. Još u kolovozu inžinjer Kjeld Pedersen i njegov tim preselili su u blizinu svjetionika i više od dva mjeseca se pripremali za preseljenje. Temelj je ojačan i dodatnom betonskom armaturom, a jutros u osam sati konstrukciju su, zajedno s temeljima počeli izvlačiti na svoje novo mjesto, pomoću dizalice i hidraulike uz ukopani kolosijek koji se proteže na 70 metara udaljenosti.

U ponedjeljak su inžinjeri napravili prvi test; podigli su 600 tona tešku konstrukciju nekoliko milimetara s površine. Pa, iako možda zvuči kao jednostavan manevar po tračnicama, očekuje se da će premještanje na novu lokaciju potrajati desetak sati.

– Bit će mi žao ako stvari pođu po zlu. Imamo samo jedan pokušaj, rekao je Kjeld Pedersen za dansku televiziju TV2.

Siguran samo 40 godina

Ako plan uspije, svjetionik svejedno nije siguran zadugo. Svaki put kad valovi Sjevernog mora navale na dansku obalu, ona će biti sve manja. Očekuje se stoga da će svjetionik i na novoj lokaciji moći ostati samo sljedećih 40-ak godina, prije nego mu ponovno zaprijeti obalna linija.

Inžinjeri kažu da građevinu od obale neće više odmicati od planiranih 70 metara jer je pogled na more “dio DNK-a svjetionika”.

Kako izgleda ovaj fancinantni inžinjerski zahvat, pogledajte uživo na videu.

Jurica Gašpar