Riba tropskih mora ušla u Jadran: “Sve češće ćemo je viđati”

Foto: Podvodni.hr

Nekad iznimne, danas su postale učestale vijesti o novim vrstama u Jadranu koje će se tu očito nastaniti. Jedna od tropskih vrsta koja je stigla i do sjevernog, hladnijeg dijela Jadrana, je trorepan. Riba koja živi između stabla mangrova, čiji list oponaša. 

Trorepan (Lobotes surinamensis), riba je toplih mora koja je od nedavno sve prisutnija u Mediteranu, pogotovo u njegovom sjevernom, “hladnijem” dijelu. Iako je bilo povremenih nalaza i prije, ove godine imali smo čak tri potvrđena u Jadranu, Ulcinj, Vir i Venecija.

Kako se povećava prosječna temperatura mora tako ćemo i ovu ribu sve više viđati.
Mlađe ribe plivaju oponašajući list stabla mangrova kojih ima samo u tropskim morima. Veće ribe plivaju, uglavnom same, otvorenim morem ali zalaze u svaku uvalu, pa i u ušća rijeka. Mogu težiti i do 19 kg, piše Podvodni.hr.

Prvi poznati primjerak u Jadranu ulovljen je još 2010. godine i težio je 1,5 kg, što su potvrdili splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo i stručnjaci Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov na čelu s prof. dr. Jakovom Dulčićem.

Podsjećamo, posljednjih osam godina, u Jadranu se pojavilo čak 16 novih vrsta riba. S obzirom na izuzetnu brzinu izmjene klimatskih prilika, za očekivati je da će taj broj biti daleko veći.

PROČITAJTE JOŠ:

Posljednjih sedam godina u Jadranu se pojavilo 16 novih vrsta riba!

Nova, endemska vrsta ribe otkrivena na Kvarneru

D.G.

Vaš komentar