VIDEO Ronilac uvjerio hobotnicu da život u plastičnoj čaši nije dobro rješenje

Foto: Youtube / Screenshot

Sudbini morskog života na Zemlji se ne piše dobro. Mnogi stručnjaci govore da smo zbog neviđenog zagađenja nedavno upravo prešli granicu nakon koje nema povratka. Životinje često ljudski otpad zamijene za hranu ili ga pak koriste kao zaštitu. I jedno i drugo najčešće znači smrtnu presudu. Ipak, nađe se i poneki svijetao primjer. Kao u priči o roniocu i hobotnici koja se najprije skrila u plastičnu čašu, da bi joj čovjek ponudio sigurniju, prirodnu opciju.

Malena kokosova hobotnica (amphioctopus marginatus) na svijet stiže s instinktom da se zaštiti stvarajući pokretnu kućicu od ljuski kokosovog oraha ili školjki. Međutim, ova jedinka napravila je kuću iz plastične čaše koju su pronašla na morskom dnu, dok nije naišao ronilac.

– Proveli smo čitav zaron i potrošili veći dio zraka da bismo spasili ovu hobotnicu od okrutne sudbine. Dok je školjka snažna zaštita, predator u prolazu bi vjerojatno progutao prozirnu čašu zajedno s hobotnicom unutar nje. To bi pak najvjerojatnije ubilo grabežljivca ili ga oslabilo do točke gdje će ga uskoro pojesti još veća riba – ispričao je autor ovog videa, Švicarac Pall Sigurdsson.

– Pronašli smo ovu posebnu hobotnicu na oko 20 metara dubine, dugo smo joj pokušavali dati školjku koju će prihvatiti i prebaciti preko sebe. Kokosova hobotnica poznata je po tome što je vrlo izbirljiva prema školjkama koju odabere, pa smo morali isprobati s mnogo različitih školjki, prije nego što je jedna napokon bila prihvatljiva – ispričao je Sugurdsson o svojoj dogodovštini.

Kako je to izgledalo, pogledajte u vrlo simpatičnom videu snimljenom u Indoneziji krajem 2018. godine, koji je već osvojio mnoga srca.