FOTO Zadar i Šibenik, gradovi koje je danas obilježila gusta magla

Foto: Saša Čuka i Dragan Zrnčević

ZADAR/ŠIBENIK – Za razliku od Šibenika, u Zadru nije rijedak slučaj da magla potpuno obavije grad ili njegovo šire područje. Neobično je to da su oba naša dalmatinska grada imala ovu meteorološku pojavu. Zadar kroz noć, a Šibenik u jutro. Zapravo, na većem dijelu obale početkom dana niste mogli vidjeti prst pred nosom, a meteorolozi kažu da je razlog dugotrajno stabilno vrijeme, te za ovo doba godine toplo more.

Magla je izazvala i pravi kaos u zadarskoj zračnoj luci. Linija iz Pule je otkazana, Ryanairov zrakoplov koji je trebao sletjeti u srijedu rano ujutro sat je vremena zbog magle kružio nebom nad gradom, a najgore su prošli putnici Eurowingsa koji su u utorak navečer, umjesto planiranog slijetanja na Zemunik, vraćeni nazad u njemački grad Koln odakle su poletjeli sat i pol vremena ranije, piše Zadarski.hr.

Hladniji zrak iznad mora ne može apsorbirati isparavanje već se zasiti vlagom pri čemu dolazi do pojave magle i niske naoblake, pojašnjava Šibenik meteo. Tada najčešće dolazi i do temperaturne inverzije, pojave u atmosferi kada temperatura, umjesto da pada, raste s visinom iznad tla. Kada je hladniji i teži zrak dolje, ne postoji tendencija oblikovanja struja prema gore i dolazi do tzv. potiskivanja turbulencije. Inverzije se često formiraju u kasno poslijepodne, kada je zračenje emitirano s tla veće od zračenja primljenog od sunca na zalazu. Inverzije uzrokuju i katabatski vjetrovi, to jest, hladni vjetrovi koji pušu niz padinu u dolinu, te anticiklone.

Portal ŠibenikIN piše da se od šibenske katedrale nije moglo vidjeti 20-ak metara udaljeno more.

Slabo jugo kojeg prognostičari najavljuju za sutra, oslabit će šanse za pojavu nove magle.

A kako je bilo u noći utorka na srijedu u Zadru i u srijedu kroz jutro u Šibeniku, najbolje će dočarati fotogalerija zadarskog fotografa Saše Čuke i šibenskog mu kolege, Dragana Zrnčevića.

D.G.

Vaš komentar