PAG Akcija kolektivne sadnje drveća i u Vlašićima: “Zasadi drvo, ne budi panj”

Foto: Ilustracija / Tvrtko Decorti

VLAŠIĆI – Udruga Volim Vlašići s otoka Paga priključila se nacionalnoj kampanji sadnje drveća koju je pokrenula građanska inicijativa „Dani kolektivne sadnje drveća“ pod motom #zasadidrvonebudipanj. Sadnja drveća u Vlašićima se odvija u sklopu projekta “Drvo posadi, selo pomladi” kojeg financira Zadarska županija, UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

Ciljevi projekta:

– doprinijeti podizanju bioraznolikosti u Vlašićima

– doprinijeti podizanju kvalitete zraka

-podizanje ekološke svijesti mještana i posjetitelja kroz edukacije o važnosti drveća (smanjenje količine ugljičnog dioksida i povećanje kisika u zraku)

– doprinijeti povratku autohtonih vrsta drveća na Pag

 

– Mi smo za projekt “Drvo posadi, selo pomladi” dobili sredstva u iznosu 9.524,44 Kn od Zadarske županije, UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove. Idealno se poklopilo sa inicijativom “Zasadi drvo, ne budi panj!” koja se ovaj vikend odvija na nivou cijele Hrvatske. Uz suglasnost Grada Paga na javnim površinama i raznim lokacijama u Vlašićima posaditi ćemo 30 stabala melije, koprivića i murve. Sadnjom drveća doprinosimo smanjenju zagađenja zraka, zaštiti prirode i okoliša, očuvanju ptica te utječemo na mikroklimu i cijeli eko sustav (drveće zadržava vlagu u tlu, utječe na podzemne vode i skuplja prašinu iz zraka). Novozasađena drveća doprinijeti će kvaliteti življenja djece, mještana i posjetitelja (čisti zrak, meditacija i psiho-fizičko stanje, cvrkut ptica, opuštenost u prirodi), a dokazano je da djeca bolje emotivno funkcioniraju u zelenom okruženju i da su više kreativna. 

Projektom „Drvo posadi, selo pomladi!“ želimo dugoročno doprinijeti zdravijem životu stanovnika i održivom razvoju lokalne zajednice te ih potaknuti na očuvanje zelenih površina u Vlašićima i za buduće generacije. U sklopu projekta, do kraja godine, u suradnji sa JU Natura Jadera organizirati ćemo i predavanje o važnosti drveća te radionicu izrade i bojanja kućice za ptice u našoj područnoj školi u Vlašićima – ističu u udruzi Volim Vlašići.

Kolektivna sadnja u Vlašićima započinje u subotu, 26.10. u 9 sati na dječjem igralištu i slobodno nam se mogu pridružiti svi zainteresirani volonteri. 

Više o inicijativi možete pročitati OVDJE.

PROČITAJTE JOŠ:

MLJET Dani kolektivne sadnje drveća: „Zasadi drvo, ne budi panj“.

I.B.