Građani okolice Šibenika osjetili podrhtavanje, ali nije potres

Photo: HRM

ŽABORIĆ/ŽIRJE/ROGOZNICA – Stanovnici Žaborića osjetili su danas oko 10 sati u svojim kućama podrhtavanje, nekima su se tresli i prozori, no kako doznajemo u Centru 112 razloga za paniku nema, riječ je o vojnoj vježbi koja se ovih dana održava na Žirju.

– Kod Žaborića se čuje neko lupanje poput miniranja i to desetak puta za redom, tresli su se prozori – obavijestili su čitatelji portal ŠibenikIN.

Radi se o vojnoj vježbi Harpun 19, najvažnijem obučnom događaju Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini, koja je počela u ponedjeljak i traje još sutra.

Vježba je počela konferencijom pred isplovljenje održanom u ponedjeljak u vojarni Admiral flote Sveto Letica-Barba u Splitu. Snage koje sudjeluju u vježbi u utorak su se izmjestile u područje provedbe vježbe na moru, nakon što je u ponedjeljak, 21. listopada u vojarni ‘Zečevo’ uspostavljeno glavno zapovjedno mjesto i upravljački stožer, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Photo: MORH/T. Brandt

Vježba se provodi u području srednjeg Jadrana uz sudjelovanje dijela snaga Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), Zapovjedništva za potporu (ZzP), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), Obavještajne pukovnije (OP), Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP) i pukovnije Vojne policije (pVP).

Glavni cilj vježbe je povećanje sposobnosti u planiranju, organizaciji i provedbi združenih operacija s težištem na pomorskoj desantnoj operaciji. Kroz niz obučnih aktivnosti prikazat će se integracija i upravljanje vatrom i manevrom te provedba usklađenog djelovanja u operaciji pomorskog desanta. Scenarij vježbe „Harpun 19“ osigurava operacijske izazove za angažiranje združenih namjenski organiziranih snaga u oslobađanju privremeno okupiranog teritorija.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg izdanja vježbe je gađanje zračnog cilja lakim prijenosnim raketnim sustavom (LPRS) Strela 2M koje će s broda, uz potporu pukovnije Protuzračne obrane HKoV-a, provoditi tim HRM-a. Uz navedeno, u vježbi će se po prvi puta provesti gađanja površinskog cilja s helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Zapovjednik vojne vježbe „Harpun 19“ je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, a direktor vježbe je načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić. U svojstvu promatrača, u vježbi će po prvi puta sudjelovati i pripadnici oružanih snaga Poljske, Italije, Francuske i SAD-a.

PROČITAJTE JOŠ:

Počela vježba s bojevim gađanjem „HARPUN 19“

I.B.