Marjana Botić: Neprimjerene su izjave župana Longina u vezi obnove uvale Jazine

Foto: Zadarska županija

ZADAR – Vijećnica Zadarske županije Marjana Botić javno je danas prozvala župana Božidara Longina zbog, kako kaže, neprimjerenih izjava u vezi obnove uvale Jazine. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Marjana Botić

“U obnovi uvale Jazine postoje mnoga važna pitanja koja su bila predmetnom ozbiljnih razgovora i propitivanja već niz godina. Zadar i dalje gubi i pada, a vlast se ponaša kao pijani milijarderi (što našim novcima većinom i jesu) i stvarno nije lako reagirati na sve njihove eskapade ali eto nažalost moram jer sam i osobno i kao županijska vijećnica zatečena dozom neuviđavnosti i ne poznavanja materije od strane jednog od odgovrnih za kriminalno stanje župana Zadarske županije Longina.

Stoga kao reakciju na njegove vrlo zabrinjavajuće izjave šaljem slijedeći odgovor:

Župane Longin,

Smatramo izuzetno neprimjerenim Vaše izjave o obnovi uvale Jazine. Prvenstveno zbog delikatne stvari diranja u prilično svježe rane jedne zagrebačke obitelji zauvijek obilježene tragedijom u uvali Jazine.

Sigurno se sjećate jer je bilo prilično burno kako sam na sjednicama županijske skupštine još u PROJEKTNOJ fazi tražila od interesnog projektanta svih dubioznih projekata Zadra i šire firme D&Z uvrštavanje stepenica (skala) za samospašavanje u projekt obalnog zida uvale Jazine? Poslije toga isto sam tražila u više navrata kod tadašnjeg županijskog pročelnika za pomorstvo J. Urode. Zatim sam u fazi izgradnje par puta reagirala i protestirala.

Projekt obnove Jazina je išao neizmijenjen dalje. Vaša demonska Partija to je nazivala svojim uspjehom i tvrdila kako Zadar ništa ne može zaustaviti. Niste rekli u čemu? U slobodnom padu na dno gospodarskih, društvenih i ljudskih mjerila?

Tvrdila sam i tvrdim da je D&Z sukladno svojoj namjeni pogodovanja interesnim grupacijama koje umjesto vas javnih vlasti vladaju Zadrom, radio uvalu Jazine kao podlogu za buduće planove o marini, koja se ograđuje i stoga nema potrebe projektiranja i izgradnje stepenica za samospašavanje šetača u slučaju pada u more.

Župane stvarno ne bi smjeli biti toliko samozadovoljno izjavljivati o „svakom detalju“ obnove uvale Jazine. Ne tako „mali detalj“ nedostatka stepenica koji dobrim dijelom i Vašom krivicom nedostaje u Jazinama osnovano možemo pretpostaviti da je pridonio tragediji prije dva mjeseca.

Shvatiti će te ako imate ljudskosti da mi je bilo teško reagirati kada se prije par godina u uvali Jazine utopio sugrađanin jer nitko ne voli kada se najcrnji strahovi ostvare. Iz istog razloga nisam reagirala kada sam pročitala nalaze obdukcije ovo ljeto ugašenog mladog života.

Naime gotovo istovremeno sa objavom vijesti o vraćenim palmama, (ne zavaravajmo se; vraćene su samo jer su građani to pozorno pratili i tražili), objavljena je vijest o rezultatima obdukcije mladog čovjeka stradalog ovog ljeta u Jazinama.

Razlog je bio – utapljanje.

Svakom imalo pristojnom i pametnom to bi bio razlog osobito pažljivog komentiranja izvedene obnove, budućeg većeg uvažavanja dobronamjernih prijedloga bez obzira ako dolaze od oporbe i svakako bez likovanja nad stvarima za koje je vidljivo da nemate osnovno razumijevanje”, piše u ime Kluba vijećnika Akcije mladih, županijska vijećnica, Marjana Botić.

D.G.