Novo jaružalo iz Uljanika vrijedno milijardu kuna, na dražbi prodano za znatno manju cijenu

Foto: Shipspotting

PULA . Usisno jaružalo, brod koji se gradio u Uljaniku, prodan je za 794 milijuna kuna. U ponoć je tako uspješno završila javna elektronička dražba i iako kupac nije poznat, pretpostavlja se da je riječ o Jan de Nulu, tvrtki koja je i naručila njegovu izgradnju.

Podsjetimo, zbog nedaća koje su se dogodile u pulskom brodogradilištu, brod nije isporučen na vrijeme pa su aktivirana državna jamstva od 900 milijuna kuna. Kako bi se umanjila šteta, vjerovnici su odlučili prodati brod, piše HRT.

Njegova procijenjena vrijednost premašuje milijardu kuna, no u skladu s pravilima e-dražbi brod je ponuđen za tri četvrtine vrijednosti.

U Uljaniku je ukupno pet brodova u gradnji – 500 (usisno samohodno jaružalo s kopačem), 514 (za prijevoz automobila i kamiona), 526 (za prijevoz žive stoke), 527 (za prijevoz rasutog tereta s uređajem za samoiskrcavanje) te 531, podsjeća N1.

Ukupna procijenjena vrijednost brodova u gradnji iznosi 1,63 milijarde kuna, a upisana prava odvojenog namirenja na svim brodovima u gradnji kao i dijelu materijala koji im pripada na dan otvaranja stečaja iznosi 2,92 milijarde kuna.

I.B.