Vlada predlaže izmjene Zakona: Besplatan prijevoz djeci s poteškoćama i osobama s invaliditetom

Foto: Pixabay

Besplatan prijevoz imat će otočani koji se odlaze liječiti na kopno, ali i stanovnici iz kontinentalnog dijela Hrvatske koji spadaju u navedene kategorije.

Djeca s poteškoćama u razvoju, ratni vojni invalidi sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida 100 posto, gluhoslijepe osobe sa 100 posto tjelesnog oštećenja, osobe s oštećenjem donjih ekstremiteta 80 ili više posto te osobe s invaliditetom kojima je utvrđen III. i IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, imat će besplatan prijevoz u javnom obalnom linijskom prijevozu, piše Večernji list.

Naime, na današnjoj će sjednici Vlade biti predočen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom pomorskom prijevozu kojim se uvode nove kategorije korisnika povlaštenog prijevoza putnika i vozila u javnom obalnom linijskom pomorskom prometu.

Pravo na besplatan prijevoz imat će otočani koji se odlaze liječiti na kopno, ali i stanovnici iz kontinentalnog dijela Hrvatske koji spadaju u navedene kategorije, a koji po liječničku pomoć moraju na otok. Posebnim pravilnikom, koji će biti donesen nakon izmjene zakona, bit će točno razjašnjeno koliko će puta tjedno otočani ili godišnje stanovnici s kopna imati pravo na besplatan prijevoz, a da je to dovoljno za iskazane potrebe.

Uglavnom, djeca s poteškoćama u razvoju kao putnici imali bi pravo na onoliki broj besplatnih putovanja koliko je dovoljno za njihove potrebe. Pratitelji djece s poteškoćama u razvoju imali bi pravo na besplatan prijevoz kada su u pratnji takve djece. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poručuju da znaju kolike su potrebe odlazaka otočana, ponajprije djece s posebnim potrebama, za odlazak na liječenje na kopno pa nema bojazni da odobreni broj besplatnih odlazaka neće biti dostatan za liječenje.

Izmjenama zakona koje će se naći na sjednici Vlade propisane su i prekršajne odredbe koje bi se primjenjivale u slučaju zlouporabe prava na povlašteni prijevoz te kojima će se Agenciji omogućiti kontrola karata, kako do zloupotrebe ne bi došlo, piše Večernji.

PROČITAJTE JOŠ:

REAGIRALO MINISTARSTVO: “Djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom imat će besplatan prijevoz”

I.B.

Vaš komentar