FOTO Održan impresivan završni prikaz vojne vježbe „HARPUN 19“

FOTO: MORH/HRM//M. Čobanović

Završnim prikazom vojne vježbe s bojevim gađanjem „HARPUN 19“ održanim u akvatoriju srednjeg Jadrana u petak, 25. listopada 2019. zaključen je najznačajniji obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini.

Vježbu na moru s motorne jahte „Učka“ pratili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, direktor GS OSRH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, ujedno zapovjednik vježbe, predstavnici grana i uprava GS te vojni izaslanik Republike Poljske.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov čestitao je svim sudionicima vježbe na uspješno provedenim aktivnostima.

– Posebno bih naglasio integraciju sposobnosti u vježbi HARPUN 19 – poručio je načelnik izrazivši zadovoljstvo što je mornarica ponovno povratila sposobnost gađanja ciljeva u zraku s brodova u plovidbi, što je vrijedna obnova sposobnosti Hrvatske ratne mornarice.

Načelnik je istaknuo povezivanje s partnerima i susjedima kao dodatnu vrijednost vježbe HARPUN 19:

– Vjerujem da će u narednom vremenu ova vježba biti dijelom i međunarodna. Jadransko more najvažniji je resurs u Republici Hrvatskoj i odgovorni smo kao Hrvatska vojska da ga čuvamo za sva vremena – poruka je načelnika Šundova.

Zapovjednik vojne vježbe „HARPUN 19“ kontraadmiral Ivo Raffanelli jedanaesto izdanje vježbe “HARPUN” ocijenio je uspješnim.

– Cilj vježbe – demonstrirati obučenost, osposobljenost i uvježbanost u pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje – ispunjen je u potpunosti“, poručio je kontraadmiral Raffanelli dodavši kako, u odnosu na prethodna izdanja, „HARPUN19“ karakterizira uvođenje novih sredstava i opreme, kao i obnavljanje nekih starih sposobnosti. „Potpuno operativan u vježbi je sudjelovao novi brod HRM-a, obalni ophodni brod OOB-31 „Omiš“, po prvi put smo imali priliku vidjeti i gađanje površinskog cilja na moru helikopterima OH-58D Kiowa Warrior iz sastava HRZ-a te smo uspjeli obnoviti sposobnost gađanja ciljeva u zraku sa lakim prijenosnim raketnim sustavom (LPRS) s broda – kazao je.

Čestitavši svim sudionicima, istaknuo je kako su profesionalnost, motiviranost i usmjerenost na zadaću bili odlučujući za uspješnu provedbu vježbe te poručio:

– Naša je zadaća održati kontinuitet uvježbavanja i osposobljenosti te podizati razinu sposobnosti.

Direktor vježbe komodor Damir Dojkić potvrdio je kako je cilj vojne vježbe u potpunosti ostvaren:

– Uz već ranije potvrđene sposobnosti za provedbu pomorsko-zračnog desanta, površinskog i minskog ratovanja, sa zadovoljstvom mogu zaključiti kako je tijekom ove vježbe potvrđeno i značajno unaprjeđenje sposobnosti protuzračne obrane, kao i sposobnosti za pružanje vatrene potpore pomorskim snagama iz zraka.

Vojna vježba „HARPUN 19“ provedena je od 21. do 25. listopada 2019., a osim snaga HRM-a, u vježbi su sudjelovali i dijelovi snaga Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), Zapovjedništva za potporu (ZzP), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), Obavještajne pukovnije (OP), Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP) i pukovnije Vojne policije (pVP).

Iz sastava Flote HRM-a sudjelovalo je devet  brodova, jedna raketna bitnica, dio snaga satnije MDP-a i voda protuminskih ronitelja (vPMR), uz koje pet brodova Obalne straže RH, motrilačke postaje Bojne Obalnog motrenja i navođenja (bOMiN) HRM-a, dva zrakoplova i četiri helikoptera HRZ-a, snage Gardijske motorizirane brigade HKoV-a, snage ZSS-a, ZzP-a, OP-a te, ZzKP-a i pVP-a.

Potporu vježbi pružili su Ministarstvo unutarnjih poslova (Pomorska policija), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (brodovi Lučke kapetanije), kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Rogoznica.

U svojstvu promatrača, u vježbi su po prvi puta sudjelovali i pripadnici oružanih snaga Poljske, Italije, Francuske i SAD-a.

Više fotografija s vježbe pogledajte OVDJE.

D.G.