Iz Supetra zbog odlagališta optužuju Ministara Ćorića: “Želite zavarati Europsku Komisiju, pa izbjeći kazne”

Photo: Boris Kačan

SUPETAR – Udruga “Za naš Supetar” optužila je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao i resornog ministra Tomislava Ćorića da su krenuli su u nasilnu provedbu svoje Odluke od 21.12.2018, koju su  doradili ove godine, a sve po novom i naknadnom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom iz veljače 2019. Odluka se odnosi na zatvaranje odlagališta otpada u Jedinicama lokalnih samouprava i na naredbu po kojoj preostala, nezatvorena odlagališta MORAJU preuzeti otpad sa onih odlagališta koje je ministar osobno odredio. 

Smatraju da “naredba” ministra Ćorića nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj i regionalnoj  samoupravi, te je zbog toga Gradsko vijeće Grada  Supetra zatražilo ocjenu ustavnosti Zakona o održivom gospodarenju otpadom od Ustavnog suda.

Objavu Udruge “Za naš Supetar”, prenosimo u cijelosti:

“Ministra pri tome nije briga da li su ta odlagališta uopće sposobna primiti uvećanu količinu smeća, kao ni za postojeće ”papire” koje odlagališta imaju i po kojima nije moguće na zakonit način primiti veću količinu otpada. Bez obzira što  je ministar napisao novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom kojim  je sam sebi dao pravo odlučivanja nad komunalnim odlukama u jedinicama lokalne samouprave, njegova odluka je nezakonita. Naime, ta naredba ministra Ćorića nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj i regionalnoj  samoupravi koji je organski zakon i koji daje isključivo pravo odlučivanja o komunalnom gospodarstvu lokalnoj upravi, gradskom ili općinskom vijeću, a ne ministru.

Upravo zbog toga je JLS, Gradsko vijeće Grada  Supetra zatražilo ocjenu ustavnosti Zakona o održivom gospodarenju otpadom od Ustavnog suda, a koji bi , obzirom da se radi o problemu vezanom za nadležnost GV trebao donjeti odluku u roku od 30 dana.

Pored toga zatražena je i ocjena ustavnosti Odluke o dinamici i zatvaranju odlagališta u hitnom postupku. Ni prva, ni druga ocjena nisu došle na red za odlučivanje Ustavnog suda, a trebali su. Trebali su po svim uzusima zakona i procedure biti riješene u roku od 30 dana. Od 6. srpnja, od dana zaprimanja Zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o održivom gospodarenju otpadom u Ustavnom sudu do danas, NIŠTA. Nikakvo mišljenje o zakonu koji poništava organski zakon i vrlo važno područje uprave u Europskoj uniji, lokalnu i regionalnu samoupravu.

Osjećaj u kojem se instrumentalizira i zloupotrebljava državna inspekcija poslana ”neposlušnima” koji ne žele primiti otpad je sveprisutan. Pogotovo kad ta inspekcija prijeti i piše ”osobne kazne” u iznosima od 100.000,00kn za neposluh ministru. I to osobama koje su na javnom ili dužnosničkom radnom mjestu u komunalnom poduzeću ili su načelnici i gradonačelnici, no ni u kom slučaju ne mogu i ne smiju odlučivati o primanju otpada na deponij. Jer to može samo Gradsko ili Općinsko vijeće, upravo oni koji su tražili ocjenu ustavnosti Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Odluke o dinamici zatvaranja odlagališta. Kakva smo mi to država u kojoj je normalno da inspekcija piše kazne privatnim osobama z anešto što one ne smiju i ne mogu odlučivati? Kakva smo to mi država kad ni Ustavni sud ne želi reagirati na vrijeme i donjeti odluku?

A sve se događa zbog toga što ministar Čorić, MZOE i hrvatska Vlada žele zavarati Europu i EK, pa izbjeći kazne zbog neimplementiranja direktiva o smanjenju komunalnog otpada. Ni jedan jedini, jedincati uvjet nisu stvorili za smanjenje miješanog otpada na regionalnom i državnom nivou, upravo ono što su ih direktive obvezivale, a sad problem i kazne koje će Hrvatska zbog toga platiti žele prebaciti na JLSove. Sakriti svoj nerad prodajući laž europskoj komisiji koja će uskoro doći u kontrolu. I nisu samo kazne problem ili bespotrebno povećanje troškova zbrinjavanja bez ikakvoh učinka, odluka o prebacivanju komunalnog, miješanog otpada s dvije na jednu hrpu može stvoriti samo nove ekološke bombe, opasnost za stanovništvo, trovanje, no nikako ukupno smanjenje otpada.

Kad će Ustavni sud odlučivati o ovim pitanjima? I da li je svrha postojanja US stvaranje kaosa i problema zbog odlaganja zahtjeva za ocjenu ustavnosti?”, pitaju se na kraju objave iz Udruge “Za naš Supetar.

D.G.

Vaš komentar