2 min. čitanja

ODLUKA MINISTARSTVA: Nema više izlova školjaka, spužava ni ježeva u Paškom zaljevu

Nakon niza incidenata s prekomjernim i ilegalnim izlovom školjaka u akvatoriju otoka Paga, struka je upozorila institucije na velike propuste, što je dovelo do kaotičnog stanja gdje već preiskorištenim resursima Paškog zaljeva prijeti kolaps. Trebalo je tri godine da bi Ministarstvo poljoprivrede donijelo i preciziralo odluku o potpunoj zabrani izlova.

Odluka, koju je potpisala ministrica poljoprivrede Marija Vučković, odnosi se na zabranu sakupljanja školjkaša (Bivalvia), puževa (Gastropoda), spužava (Spongia) i bodljikaša (Echinodermata) u Paškom zaljevu, a radi radi znanstvene evaluacije stanja bioloških resursa u svrhu održivog upravljanja biološkim bogatstvima u razdoblju od dana stupanja na snagu Odluke do 15. listopada 2020. godine u akvatoriju Paškog zaljeva omeđenog spojnicom Rta Sušac (φ 44° 29,290′, λ 15° 2,939′) i Rta Sv. Nikola (φ 44° 28,770′, λ 15° 2,580′).

Ova Odluka je objavljena u Narodnim novinama i stupila je na snagu 24. listopada 2019. godine.

Biolog mora: “Paki kanal i Paški zaljev nisu istoznačnice”

Podsjetimo, biolog mora Filip Bukša još u prosincu 2018. godine za Morski HR je upozorio na nerazumijevanje geografskih pojmova “Paški kanal” i “Paški zaljev”, što bi lako moglo dovesti u zabludu čuvare zakona, ali i u mogućnost manipulacije krivolovaca

– Za sam Paški zaljev zona je definirana kao Paški kanal što je geografski netočno. Paški kanal je morsko područje između otoka Paga i Mauna a ne Paški zaljev. Zatim je zona definirana kroz nekoliko geografskih točaka naslovljenih slovima. Tekst glasi da se zona definira linijom kopna i spojnicama tih točaka. Međutim nije definirano kojim redoslijedom se točke spajaju te ih svako može tumačiti kako želi. To je čista posljedica nerazumijevanja problema onih koji su ovaj dokument sastavljali. Bilo bi normalno i očekivano da je zona definirana linijom obale i krajnim točkama koje su čvrste strukture na kopnu poput rtova, kao što je to praksa u svim drugim Pravilnicima koji proizlaze iz Zakona o morskom ribarstvu. – istaknuo je Bukša.

Ipak, kako je vidljivo u samoj Odluci, ovaj put zona je definirana preciznije s nazivima rtova i točnim geografskim koordinatama, tako da sad ne bi trebalo biti zabune ili manipulacija.

U nastavku pročitajte i intervju sa Sašom Elesom, čovjekom kojeg su već nekoliko puta uhvatili da skuplja školjke na nedozvoljenom području i zato su mu oduzeli ronilačku opremu, školjke i protiv njega pokrenuli prekršajni postupak. Krajem rujna za Morski HR je najavio svoj povratak u inat onima koji su ga prijavljivali, ali i institucijama koji su ga kažnjavali. Ostvari li svoj naum u prostor kojeg zahvaća navedena Odluka resornog Ministarstva, njemu i drugima sa sličnim primislima, uslijedit će svakako nove kazne.

PROČITAJTE JOŠ:

Saša Eles nakon epizode s krivolovom školjaka: “Vratit ću se s 2-3 broda da Pažanima opalim pljusku”

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.