Akcija kolektivne sadnje drveća na Pagu

Foto: Jure Orlić / Volim Vlašići

POVLJANA/VLAŠIĆI – Na Pagu se jučer i danas sadilo drveće u sklopu kampanje “Zasadi drvo, ne budi panj”.

Općina Povljana prepoznala je važnost građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj, čiji je cilj potaknuti građane, udruge i tvrtke da u 3 dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinjeli ozelenjivanju urbanih sredina i istaknuli važnost i brojne dobrobiti urbanog zelenila.

U sklopu akcije koja traje od 25.-27. listopada 2019. godine, Općina Povljana i tamošnja Turistička zajednica, Osnovna škola ”Jurja Dalmatinca” PŠ Povljana, te udruga ”Pulićova dinastija” zasadili su stabla na travnjaku ispred zvonika kod crkve sv. Jurja (Kampanela).

Udruga Volim Vlašići priključila se nacionalnoj kampanji sadnje drveća, pa je danas i u Vlašićima održana akcija sadnje drveća koju financira Zadarska županija. Udruga je za projekt “Drvo posadi, selo pomladi” dobila sredstva u iznosu 9.524,44 Kn od Zadarske županije, te je uz suglasnost Grada Paga na javnim površinama i raznim lokacijama u Vlašićima posadila 30 stabala melije, koprivića i murve, a ispred škole u vrtu, stablo jabuke.

Novozasađena drveća doprinijeti će kvaliteti življenja djece, mještana i posjetitelja, smanjenju zagađenja zraka, zaštiti prirode i okoliša, očuvanju ptica te cijelom eko sustavu.

Projektom „Drvo posadi, selo pomladi!“ utječemo na održivi razvoj lokalne zajednice te potičemo njene stanovnike na očuvanje zelenih površina i za buduće generacije.