Pulski EKO LAB za novu generaciju mladih koji brinu o zaštiti okoliša

Foto: Eko-Lab

PULA –  Udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja u srpnju ove godine započela je s provedbom projekta EKO LAB u partnerstvu s tri pulske srednje škole – Gimnazijom, Tehničkom školom i Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna te Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika (HUiU). Kako bi obilježili početak aktivnosti u četvrtak 24. listopada u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc održan je KICK OFF događaj i konferencija za medije na kojima su predstavljeni projekt i aktivnosti koje se provode do rujna 2020. godine.

EKO LAB, koji će svoj prostor dobiti u Gimnaziji Pula, želi postati mjesto razmjene znanja, iskustava, eksperimentiranja u svrhu razvijanja kritičkog mišljenja, kreativnosti i inovativnosti učenika i učenica srednjih škola. Zaštita okoliša, odnosno zaštita našeg planeta, treba postati prioritetom na svim razinama. Kako bi stvorili uvjete za zajedničko stvaranje održivije i odgovornije budućnosti, o toj budućnosti ne možemo i ne smijemo promišljati bez vas mladih poručile su učenicama i učenicima Sabina Damiani i Sunčica Damjanović iz Zone.

Aktivnosti će se provoditi  do rujna 2020. godine, a problem plastičnog otpada prva je tema koja će se promišljati u sklopu EKO LAB-a. Plastični otpad postaje sve veći problem, kako za prirodu, tako za gospodarstvo i za ljudsko zdravlje. Direktiva EU koja stupa na snagu od 2021. godine, a kojom će se zabraniti pojedini jednokratni proizvodi od plastike, važna je inicijativa no riješit će samo dio problema. O rješavanju problema plastičnog otpada moramo nastaviti razmišljati vrlo aktivno i sustavno.

Mladi će uz vodstvo svojih profesora i mentora te gostujućih stručnjaka,inovatora, umjetnika, dizajnera koji svojim radom doprinose stvaranju bolje budućnosti, promišljati o plastičnom otpadu kao resursu. S mašinama za recikliranje plastike proizvest će filament za 3D printere te stvoriti svoje proizvode od lokalno prikupljenog otpada.

Upoznat ćemo se s problemom, detektirati koje se mogućnosti za inoviranje skrivaju, raditi timski i interdisciplinarno, osmišljavat ćemo nove proizvode, stvarati i testirati prototipove te cijeli process predstaviti u sklopu EKO WEEK-a, u rujnu 2020. godine. Ovo je jedan veliki eksperiment za sve, puno ćemo griješiti, ali puno i naučitirekla je Petra Počanić.

Za kraj je prikazan i filmić “Odmori se od plastike” kojeg je realizirala inicijativa “Za Zlarin bez plastike”, kao primjer snage male grupe jako motiviranih ljudi kojima je stalo da svijet učinimo boljim, ljepšim i zelenijim. Veliki pljesak i povici postavili su kamen temeljac za pulski EKO LAB i neke nove generacije mladih koji brinu o budućnosti planeta bolje od svojih prethodnika.

Projekt EKO LAB sufinancira Ured za Udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Sabina Damiani

Vaš komentar