Sirani Gligora novih osam medalja na dodjeli nagrada ”World Cheese Awards”

PAG – Na ovogodišnjem natjecanju World Cheese Awards, ovog puta održanog u Bergamu u Italiji, pored rekordno prijavljenih 3.804 sireva iz cijelog svijeta, Sirana Gligora je osvojila čak 8 medalja; 4 zlata (Paški sir, Likotin afiniran u maraski, Kolan afiniran u maslini, Kravlji sir iz luga), 2 srebra (Likotin afiniran u maraski, sir sa senfom) te 2 bronce (Žigljen i Liburjan).

– Iznimno smo ponosni na ovogodišnja priznanja iz Velike Britanije, kako za naš klasik, već višestruko nagrađivani Paški sir, tako i za naš relativno nov sir – Likotin, proizveden iz ovčjeg mlijeka iz Like i Korduna, te afiniran u komini masline. Ovo je također, još jedna od mnogih svjetskih nagrada za naše afinirane sireve, tj. sireve odležane u kominama masline, grožđa ili maraske.

To je naša unikatna proizvodnja, jedini u svijetu radimo ovu tehniku odležavanja sireva. Specifično je i to da maslinovu kominu dobivamo isključivo s otoka Paga, iz antičkih lunjskih maslinika. Maslinova komina, osim što pridonosi specifičnom okusu i aromi, također, s obzirom na to da sadrži maslinsku kiselinu, mijenja strukturu tijesta sira, tako da, praktički, afiniranjem dobivamo gotovo pa novi proizvod, sir posebnih karakteristika. Afinaža je vrlo delikatan i radno intenzivan proces, te je za njen uspjeh presudna predanost i iskustvo naših sirara – rekao je Šime Gligora, direktor Sirane.

– Pošto se radi o relativno nepoznatim sirarskim tehnikama u Hrvatskoj, ovakva priznanja pomažu približavanju takvih, unikatnih proizvoda našim potrošačima. Veseli nas i činjenica da je i jedan naš potpuno novi proizvodi, sir sa senfom, koji nije stigao ni do polica trgovina, već osvojio srebrnu medalju na ovom sajma – ispričao je Gligora.

Jedan od sudaca na natjecanju izjavio je:

– Uvijek je uzbudljivo probati nešto novo, stoga smo imali velika očekivanja za ovaj sir – tradicionalni hrvatski proizvod s otoka Paga. I zaista potvrđuje reputaciju – zlatan je, tvrd i drobljiv, a opet suptilan, složen i višeslojan u ustima, orašastog i kremastog okusa, s dugotrajnim notama koje prizivaju na mediteransku obalu. Sir kojeg želite stalno jesti!

Svaka nova nagrada je poticaj za daljnji rad na inovacijama i kvaliteti, te stepenica dalje u razvoju hrvatske gastro ponude, ali i u povećanju izvoza u niši visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda. Od ove godine naše specijalne proizvode limitiranih količina, osim preko webshopa, kupci mogu potražiti i u naše dvije novotvorene delikatesne prodavaonice u zagrebačkim centrima Arena i Cvjetni, poručuju iz Sirane Gligora.

I.B.