ZADAR Nova punionica električnih automobila i uređenje uvale Jazine

Foto: ZDŽ

ZADAR – Grad Zadar je postavio je četvrtu punionicu elektromotornih vozila. ELEN punionica je postavljena na javnom parkiralištu na Obali kneza Branimira gdje su za potrebe punjenja elektromotornih vozila osigurana 2 parkirna mjesta. Dovršeno je i uređenje uvale Jazine.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima i predstavnicima Županijske lučke uprave i Zadarske županije,  posjetili su i uvalu Jazine s uređenom obalnom linijom i parkiralištem. Županijska lučka uprava, Zadarska županija i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uložili su 6,2 milijuna kuna u uređenje lučice Jazine u ovoj fazi, a ukupno sve četiri faze stajale su 21 milijun kuna. Nakon tehničkog pregleda lučica će biti vraćena u promet.

Tom prigodom gradonačelnik se osvrnuo i na vraćanje palmi u uvalu Jazine:

– Palme su tu, na mjestu na kojemu su i bile, ali ne samo palme nego i novi zeleni pojas uzduž čitavog dijela obnovljenog obalnog zida i šetnice, jer ovaj dio šetnice mora biti reprezentativan. Možda i jesmo zbog ovog zelenog pojasa izgubili nekoliko parkirnih mjesta, ali ovo je ipak prvenstveno javni prostor koji povezuje predivnu šetnicu uz čitavu uvalu Jazine, dio tog prostora su i palme bez kojih bi mijenjali vizuru ovog dijela grada, a to nikako nismo dozvolili. Na ovom prostoru palme i šetači imaju prednost u prometu – ispričao je Dukić.

– Ovo je konkretan primjer kvalitetne sinergije Grada Zadra, Županije i resornog ministarstva jer smo zajedničkim ulaganjem dobili jednu modernu, reprezentativnu šetnicu. Moram također istaknuti, kako Županijska lučka uprava Zadar samo u ovoj godini ulaže u projekte lučke infrastrukture gotovo 38 milijuna kuna i to u čak 23 luke s kojima upravlja, a svi ti projekti rade se u suradnji s lokalnom zajednicom, Županijom i nadležnim ministarstvom – naglasio je zadarski župan Božidar Longin.

Foto: ZDŽ

ELEN punionica se postavlja u okviru razvojnog projekta HEP-a eMOBILNOST sukladno Zakonu o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva i smjernicama Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva. Projekt eMOBILNOST je razvojni Projekt kojim HEP grupa želi biti u korak s energetskom strategijom Europske unije (20/20/20), a osnovu Projekta čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila.

Grad Zadar je zajedno s HEP-om u veljači 2017. godine postavio prvu ELEN punionicu koja se nalazi u Ulici Bartula Kašića. Od otvaranja na postojećoj punionici je preneseno 14.000 kWh što odgovara kapacitetu od 544 tipična električna vozila odnosno prijeđenih oko 100.000 km, a potrošnjom električne energije uštedilo se oko 15t COu odnosu na dizelsko vozilo koje bi prešlo ekvivalentni broj kilometara.

Postavljena punionica istih je karakteristika kao i prethodna, znači na punionici će biti moguće istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje vozila će u određenom periodu odnosno u razvojnoj fazi projekta biti besplatno uz prijavu pomoću bilo koje beskontaktne kartice (bankovne kartice i slično). Za e-vozila na punjenju neće se naplaćivati parking. Ukupni troškovi postavljanja ELEN punionice iznosili su oko 101.118,00 kn.

Na području Grada Zadra postoje 4 punionice za e-vozila. Pored dviju ELEN punionica postavljena je još jedna na Relji (na tržnici) te solarna punionica Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića.

Grad Zadar je kao potpisnik Sporazuma gradonačelnika u svrhu poticanja korištenja ”čistijeg” oblika prijevoza, podizanja razine svijesti građana, smanjenja emisija COi poboljšanja turističke ponude te u konačnici poboljšanja kvalitete života u Zadru prepoznao značaj uvođenja odrednica održivog razvoja u sektoru energetike i prometa te će nastaviti provoditi ovakve projekte i u budućnosti.

I.B.