“Zasadi stablo, ne budi panj” – Upute građanima za sadnju drveća

Foto: Grad Pula

PULA – Kolektivna sadnja drveća diljem obale ovog vikenda pod motom “Zasadi stablo, ne budi panj”, naišla je na velik odaziv. Grad Pula svojim građanima donosi upute kako da pravilno zasade stablo kako bi ono, od samog početka, imalo osigurane kvalitetne uvjete za rast.

Sadnja stabla u vrtu zahtijeva pomno planiranje sadnog mjesta  jer će stablo dugo rasti na mjestu na kojemu ga posadite. Dovoljno široka i duboka jama u koju ćete posaditi stablo ključ je uspjeha. Jesen je odlično vrijeme za sadnju novih sadnica u vaš vrt. Preko zime biljke će imati dovoljno vremena da se prime i ojačaju korjenov sustav do početka vegetacije.

Iskopajte rupu koja je dva do tri puta šira i dublja od korijena ili bale sadnice. Na dno sadne jame stavite plodnu zemlju, humus ili supstrat do polovice sadne jame. Pažljivo položite mlado drvo u iskopanu jamu kako ne biste oštetili korijen ili rasuli zemlju oko korijena. Zatrpajte balu do mjesta gdje se vidi trag do kuda je sadnica prethodno rasla u rasadniku.  Zemlju koju vraćate u rupu usitnite što više možete kako bi ostalo što manje zraka te dobro nagazite.

Oko stabla formirajte lijevak od zemlje koji služi za zadržavanje vode prilikom zalijevanja. Pokraj stabla sadnice, a kroz busen u kojemu je korijen, zabodite dovoljno dugi kolac. Trakom ili gumenom vrpcom svežite sadnicu za kolac, ne previše čvrsto kako ne biste oštetili koru sadnice. Veće sadnice trebat će dva do tri štapa, svaki sa svoje strane sadnice. Odmah po sadnji dobro zalijte sadnicu, potom zalijevajte svaki dan sljedećih nekoliko tjedana.

Nemojte sadnicu prihranjivati do proljeća. U proljeće se radujte prolistalom stablu.

PROČITAJTE JOŠ: